Chlorella alge

Chlorella-tablete

Namirnice koje se svrstavaju u superhranu sve su popularnije. Među njima ima mnoštvo biljaka, korijena, bobica, ali i algi. Jedna od njih je i Chlorella, odnosno klorela alga, koja se sve više koristi kao vrlo zdrav dodatak prehrani koji pomaže u sprječavanju i liječenju mnogih zdravstvenih tegoba i bolesti.

Klorela alga je zelena okruglasta alga koja raste u slatkim vodama i jedna je od najbrže rastućih biljaka na planeti. Jedna je od rijetkih jestivih vodenih algi, a konzumira se jer je iznimno bogata proteinima. Zbog toga je ona izvrsna hrana za sve osobe sklone debljanju, ali i za vegetarijance, kojima nadoknađuje meso, to se za sportaše, kojima uvijek treba dodatan izvor proteina.

Ali proteini nisu jedini nutrijent kojim je bogata ova alga. Ona je uz to i bogat izvor magnezija, željeza i drugih minerala, te aminokiselina. Osim toga sadrži i razne vitamine, najviše vitamin B, vitamin C, vitamin E i beta karoten. Vrlo je bogata i čistim klorofilom koji također ima nevjerojatan učinak na ljudski organizam.

Ljekovita svojstva klorele

Klorela zbog svojih nutrijenata ima veliku moć u detoksikaciji organizma, a ujedno ga štiti i od teških metala i zračenja. Ova alga učinkovito uklanja teške metale iz tijela i smanjuje oštećenja tkiva koja su nastala zbog trovanja. Trovanje teškim metalima mnogo je češće nego što mislimo, jer nalaze se svuda oko nas. U okolišu ih je vrlo teško izbjeći, pronalazimo ih čak i u hrani. Trovanje teškim metalima povezuje s mnogim teškim bolestima, stoga je detoksikacija od njih vrlo važna za očuvanje zdravlja.

Klorela je, osim kod čišćenja od metala, odlična pomoć i u uklanjanju drugih otrova, kao i trovanja radijacijom. Ova laga sadrži jedinstvene fitonutrijente koji uklanjaju otrove iz organizma bez obzira na njihovo porijeklo i prirodu. Time sprječava mnoge teške bolesti, kao što su razni oblici demencije i Alzheimerova bolest.

Ova alga odlična je i kao odličan neutralizator kiselosti organizma, jer ima lužnato djelovanje. Poznato je da kiseli organizam pogoduje razvoju raznih vrsta tumora, stoga se konzumacijom ove klorele taj rizik smanjuje. Klorela uz to čisti krv i jača imunitet. Uravnotežava hormone i tako sprječava mnoge tegobe. Odlična je iza ljude koji pate od pretjeranog znojenja i zadaha iz usta, jer se može koristiti kao prirodni dezodorans.

Dodatna ljekovita svojstva ove alge su ublažavanje tegoba menopauze i PMS-a, regulacija probavnog sustava, jačanje imuniteta, uravnoteženje šećera u krvi, krvnog tlaka i kolesterola, smanjenje alergijskih reakcija i astmatičnih napada, zaštita živčanog i moždanog sustava, obnavljanje tkiva i pomoć u mršavljenju.

Isto tako je odlična za uravnoteženje rada hormona, liječenje čireva, poboljšanje krvne slike, uklanjanje neugodnih mirisa iz tijela, sprečavanje kardiovaskularnih bolesti, pomoć kod kroničnog umora, uklanjanje otrova iz tijela i eliminaciju učinka štetnih zračenja.

Konzumacija klorele

Klorela se može konzumirati u obliku praha ili tableta. Najčešće se pije sa sokom, vodom ili nekim drugim napitkom. Osobama čiji je organizam pun toksina, nakon prvih primjena klorele mogu osjetiti malo jače nuspojave zbog detoksikacije, kao što su proljev, vjetrovi i mučnina. Svi mogući simptomi eliminacije toksina koji se jave kod prvih primjena mogu proći u roku od nekoliko dana. Zbog toga se preporučuje konzumirati klorelu u malim količinama, najprije za vrijeme boravka kod kuće, dok se organizam ne navikne na nju.

Nakon nekog vremena, kada se organizam malo očisti i privikne na ovu algu, može se povećati svakodnevna doza. Preporučena doza na dan je između 1 i 5 grama. Uzima se pola sata prije jela, s voćnim sokom ili vodom. Klorela je odličan dodatak prehrani dojiljama i trudnicama, a mogu ju uzimati i djeca jer je odlična za poboljšanje apetita i jačanje imuniteta. Konzumacija klorele ne preporučuje se osobama koje piju lijekove protiv zgrušavanja krvi.

Recepti s klorelom

Ako želite napraviti izvrstan međuobrok s ovom algom, najbolje je smiješati je u frape. Možete smiješati pola žice klorele u prahu sa 2.5 decilitra jabučnog soka i 2 žlice limunovog soka, dodati malo cimeta za bolji okus i led, ako volite napitak piti hladan. Ovo je odličan frape za prije obroka.

Ujutro možete popiti frape s klorelom i rajčicom. U 1.25 dcl soka od rajčice dodajte malo soja sosa, limunovog soka i žlicu klorele. Po želji začinite ljutom paprikom i ledom. Ovaj napitak podsjeća na koktel Bloody Mary, osim što ne sadrži alkohol i mnogo je zdraviji.

Autor: V.B., Foto: Ben_Kerckx/Pixabay