Što je sve potrebno za spajanje na internet

spajanje na internet

Povezivanje računala s internetom može biti složen zadatak jer problemi se mogu javiti s nekoliko strana, bilo da se radi o telefonskoj liniji, pružatelju internetske usluge, načinu kako sve komponente međusobno komuniciraju ili o osobnom računalu. Zbog toga je dobro znati što je sve potrebno za spajanje na internet.

Ponekad tijekom povezivanja može doći do prekida veze, a prije nego što se pozove stručna pomoć postoji nekoliko koraka koje bi trebalo napraviti. Prvo treba provjeriti je li telefonska linija u funkciji, a ako nije potrebno je nazvati operatera i prijaviti kvar.

Računalo ponekad može prekinuti vezu s bežičnom mrežom bez razloga, pa sa savjetuje isključenje i uključenje računala. U većini slučajeva veza bi se trebala ponovno uspostaviti.

Prije nego se krene u sam postupak dobro je znati što znači kratica ADSL. Radi se o inačici DSL-a. Slovo “a” označava asimetrično, zahvaljujući čemu se podaci s interneta na računalo mogu prenositi većom brzinom.

Što je sve potrebno za spajanje na internet?  Za početak treba proučiti usmjernik na kojem se nalaze lampice koje ukazuju na vezu, o tome je li uspostavljena. Ako je sve u redu trebala bi svijetliti lampica pokazivača napajanja.

Ukoliko ne svijetli to znači da usmjernik nije spojen sa širokopojasnom mrežom, to se može utvrditi tako što će se provjeriti je li usmjernik uključen u telefonsku utičnicu preko ADSL-a.

Sljedeći korak je isključenje svih uređaja iz telefonske utičnice kao i usmjernika. Nakon što prođe nekoliko minuta mogu se uključiti svi uređaji, što bi trebalo biti dovoljno za ponovno uspostavljanje veze.

Lampica na usmjerniku na kojoj piše internet trebala bi treptati ili stalno svijetliti, a ukoliko ne svijetli, a DSL lampica je i dalje uključena, znači da ne postoji mogućnost spajanja na mrežu.

Usmjernik treba isključiti i uključiti, a ako se i nakon toga ne uspije uspostaviti veza, potrebno je kontaktirati pružatelja usluge.

Postoji i lampica za Wi-Fi koja bi trebala treptati ili svijetliti, a ukoliko ne svijetli to znači da nešto nije u redu s bežičnom vezom. Procedura je ista, a to je isključenje i uključenje uređaja. Ako se i dalje ne uspije uspostaviti veza, treba promijeniti postavke na usmjerniku.

Autor: S.Š., Foto: Denys Prykhodov/Shutterstock