Što ako se vrata ne mogu zatvoriti

što ako se vrata ne mogu zatvoriti

S vremenom se na brojnim mjestima u kući i stanu mogu pojaviti problemi od kojih će se neki moći riješiti bez pomoći majstora dok će za neke biti potrebno zvanje pomoći izvana. Na vratima se zbog trošenja elemenata mogu stvoriti razne poteškoće, bilo da se radi o otvaranju ili zatvaranju vrata. Što ako se vrata više ne mogu zatvoriti?

Što se događa s vratima da se više ne mogu zatvoriti? Problem bi mogli biti loši ili stari panti, koji su se s vremenom potrošili, a što je dovelo do toga bi vrata mogla pasti ako već nisu obješena.

Krivo namješteni panti najčešći su razlog problema s vratima. Vrata se tako mogu otvarati bez problema, ali otežano zatvarati.

Problem su najvjerojatnije panti utisnuti previše duboko u dovratak ili vrata, tako da na strani panta dovratak i vrata imaju potpun kontakt dok se suprotna vrata još nisu ni zatvorila. Zbog toga dolazi do naprezanja panti što može olabaviti vijke koji ih drže na mjestu.

Kako bi mogli riješiti problem, treba ukloniti vijke koji se nalaze na gornjem pantu te odmaknuti iz ležišta na vratima i podložiti s jednim ili nekoliko slojeva kartona. On bi trebao biti iste dimenzije kao i panti koji trebaju sjesti u ležište.

Nakon toga je potrebno učvrstiti pant na njegovo mjesto, a za to će možda biti potrebni duži vijci. Ovaj postupak treba ponoviti sa svakim pantom kako ne bi na kraju morali skidati vrata.

Ako ste u međuvremenu primijetili da gornji kut vrata koji se nalazi nasuprot pantu pri zatvaranju zapinje o dovratak, treba dodati podložak koji se nalazi ispod tog panta. Tako će se sniziti kut.

Na kraju slijedi provjera jesu li vijci koji drže pante poravnati s površinom panta te jesu li zavijeni do kraja. Ukoliko su panti pričvršćeni vijcima koji na sebi imaju prevelike glave, vrata se nažalost neće moći zatvoriti.

Postoji nekoliko savjeta uz čiju će pomoć rješavanje problema s vratima biti jednostavnije i brže. Važno je biti strpljiv i ako ne postoji dovoljna sigurnost u samostalno rješavanje poteškoća, uvijek je bolje pozvati majstora kako problemi na kraju ne bi bio još veći.

Autor: S.Š., Foto: Dario Sabljak/Shutterstock