Što ako vrata zapinju

što ako vrata zapinju

Vrata i prozori imaju jedan od najvažnijih zadataka, a to je održavati dom sigurnim, toplim i suhim, bez obzira na temperaturne razlike i vlagu. Zbog trošenja elemenata, vrata i prozori prestaju u potpunosti nalijegati na okvire, zbog čega se teže zatvaraju i otvaraju, a pojavljuju se procjepi kroz koje ulazi hladni zrak izvana. Što ako vrata zapinju?

Problemi koji se mogu pojaviti na vratima obično nastaju prije vremena, budući da dolazi do pucanja laka i starenja okova. Drvena vrata mogu s vremenom početi zapinjati, a osim toga mogla bi zaglaviti jer se drvo napuhnulo zbog utjecaja vlage. Stare pante će se istrošiti, a ako nisu odabrane dobre pante od samog početka, moguće je da se vrata više neće moći zatvarati.

Što ako vrata zapinju? Radi se o jednom od mogućih problema koji je moguće riješiti tako što će se provjeriti jesu li panti namješteni kako treba i jesu li vrata možda iskrivljena. Ukoliko su panti namješteni na pravi način, bit će potrebno pronaći mjesto gdje vrata zapinju.

Mjesto gdje vrata zapinju može se otkriti tako što će se istrljati rub vrata kredom u boji, nakon čega će biti potrebno nekoliko puta otvoriti i zatvoriti vrata. Tragovi na dovratku pokazat će sva mjesta na kojima vrata zapinju.

Kako bi se riješio problem treba pronaći čekić i komad otpadnog drva. Drvo se postavi uz dovratak na mjestu koje je obilježeno kredom u boji te se nekoliko puta jako udari čekićem po tom mjestu. To će možda biti dovoljno kako bi se dovratak izbio da bi se vrata bez zapinjanja mogla otvarati i zatvarati.

Ako vrata zapinju to se može riješiti brušenjem dovratka na mjestu koje strši. Vrata se zbog toga trebaju širom otvoriti i zaglaviti uz pomoć dva klina koja će se ispod njih podmetnuti u različitim smjerovima.

Površina se može izbrusiti uz pomoć brusnog papira ili električne bušilice. Treba brusiti dublje kako bi se izbrušeno mjesto moglo prekriti bojom da bi se spriječilo upijanje vlage iz zraka.

Problem zapinjanja se može riješiti ako se rubovi premažu sapunom. Radi se o kratkom i brzom rješenju nakon čega bi se vrata trebala normalno otvarati i zatvarati.

Autor: S.Š., Foto: Dario Sabljak/Shutterstock