Starke, moderne i udobne

ljubičaste starke
Ljubičaste starke, Foto: Aaron Amat/Shutterstock

Posjedujete li i vi koje starke? Ove moderne i udobne tenisice tokom 20. st. uselile su se u ormare svih djevojaka i žena kao idealna obuća za opuštanje i slobodno vrijeme. Svaka casual kombinacija poboljšana je ako na nju odjenemo starke, a svaka malo elegantnija dobiva dozu bunta ako je prošećemo u ovim zanimljivim tenisicama.

Kako je sve počelo? Poduzetnik Marquise M. Converse 1908. otvorio je tvornicu obuće za žene i muškarce. Htio je da svima bude dostupna udobna obuća za slobodno vrijeme i 1917. se uzima kao godina službenog rođenja starki.

Tada su ih objeručke prihvatili košarkaši koji su cijenili udobnost i dobro prijanjanje uz podlogu. Apsolutno su eksplodirale kada ih je košarkaš Chuck Taylor naveo kao omiljene tenisice.

Dugo su se nakon toga nazivale Converse All Stars ili Chuck Taylor All Stars, da bi danas ušle u žargon i pop kulturu mladih i onih koji se tako osjećaju kao starke. Prvo ih je bilo moguće nabaviti samo u crnoj i bijeloj boji, no 1966. počinju se proizvoditi razne boje kako bi udovoljili potrebama različitih timova i njihovih timskih boja.

One su najprodavanije tenisice u povijesti obuće ikada. I jedno vrijeme su činile čak 80% proizvodnje tenisica. Svake godine se proda preko 30.000 starki diljem svijeta i svaka nova genaracija ih iznova otkriva kao sjajno rješenje za modne kombinacije.

70-e i 80-e donijele su potpuno novi uzlet. Mladi i buntovni ljudi tražili su svoj modni izričaj kojim bi se suprotstavili sistemu i starke se ugrađuju u odjevne stilove subkultura kao što su punk i rock i ostaju tamo do danas.

Iako ih možemo danas pronaći u raznim nevjerojatnim varijantama, od onih koje izgledaju poput cipela na petu do onih koje nalikuju natikačama, ipak ostaju najpopularije dvije varijante visokih i niskih.

Što se tiče boja možemo ih pronaći i sa printom ili pak u nježnim i pastelnim bojama. Ipak crne, bijele i u zadnje vrijeme crvene još uvijek čine većinski dio prodaje. Čak možete i dizajnirati vlastiti model i tražiti od tvrtke da ga izradi.

Obožavamo ih i nikada neće dosaditi. Bilo da ih nosimo na fakultet sa trapericama, na kratku haljinu ili suknju za kavu u gradu. Na trenirku kada šećemo psa ili sa kožnom jaknom i običnom T-shirt majicom na festivalima i koncertima.

Ne čini se da će njihov utjecaj tako skoro popustiti, stoga ako niste već dugo, navucite svoje stare starke i napravite krug po ulici sa prijateljicom. Čak i ako ste ih u svjetlu novih poslovnih obveza zaboravile u mračnom kutu ormarića za cipele, one nisu zaboravile vas.

Autor: L.K.  Foto: Aaron Amat/Shutterstock