Kako ukloniti mrlje od tinte

Mrlje od tinte

Svima nama se barem jednom dogodilo da smo nešto zaprljali kemijskom olovkom ili tintom. No, našem omiljenom komadu odjeće ili namještaja nije došao kraj ako smo po njemu prolili tintu iz potrgane kemijske olovke ili nalivpera. Ovisno o materijalu na kojem je nastala mrlja, postoji nekoliko učinkovitih metoda i sredstava pomoću kojih možemo ukloniti mrlje od tinte – bilo da su one nastale na odjeći, namještaju ili na našoj koži.

Mrlje od tinte na odjeći

Iako bismo na prvu mogli pomisliti da mrlje od tinte nije moguće ukloniti s odjeće, kao na primjer ni one koje su nastale od smole, ipak postoji niz rješenja. Mrlje od tinte na tkanini, kao i na svemu ostalom, treba pokušati ukloniti što prije kako se ne bi posušile. Kako biste umanjili štetu kod tek nastalih mrlja uzmite papirnati ubrus i čvrsto ga prislonite uz mjesto na tkanini koje je uprljano tintom. Ovo neće u potpunosti ukloniti mrlju, ali će nestati dobar dio.

Za uklanjanje mrlja od tinte s odjeće možete koristiti etilni alkohol. Etilni alkohol možete nabaviti u ljekarnama, on će neutralizirati pigment tinte pa bi mrlja trebala nestati s tkanine. Kada se to dogodi, odjeću je potrebno na uobičajen način oprati u perilici rublja.

Tintu možete ukloniti s tkanine i uz pomoć laka za kosu. Uzmite papirnati ubrus i stavite ga ispod mjesta na kojem se nalazi mrlja od tinte, a zatim nanesite lak za kosu na mrlju. Nakon toga uzmite vlažnu krpu i prislonite ju na mrlju od tinte, ali bez pretjeranog trljanja, kako se tinta ne bi još više razmazala po tkanini. Lagano tapkajte krpom po mrlji, a onda ponovite postupak s lakom za kosu. Kada mrlja izblijedi, operite odjeću u perilici. Lak za kosu možete koristiti i za uklanjanje mrlja od flomastera.

Tintu možete ukloniti s odjeće i pomoću glicerina. Prije nego ga nanesete na mrlju, lagano zagrijte glicerin. Ostavite ga nekoliko trenutaka na zahvaćenom mjestu, a onda isperite vodom i stavite odjeću na pranje.

Postupak uklanjanja mrlja s bijele odjeće je nešto drugačiji. Ako ste tintom zaprljali bijelu tkaninu, koristite prokuhano mlijeko i njime premažite mrlju. Postupak ponavljajte nekoliko puta, a nakon toga tkaninu operite na uobičajeni način.

Za razliku od bijelih materijala, obojenu tkaninu možete čistiti od tinte pomoću hladnog mlijeka. Ako je tkanina osjetljiva, u toplo mlijeko umiješajte sok od limuna te tom smjesom čistite mrlju. U slučaju da su mrlje nastale od kemijske olovke, najbolje ih je čistiti uz pomoć nekog alkohola.

Mrlje od tinte na rukama

Tintu je potrebno ukloniti s kože čim se pojave tragovi, jer mrlje s vremenom postaju otpornije i teže ih je očistiti. Ako se tinta već upila u kožu i pranje sapunom ne pomaže, možete pokušati trljanjem mrlje s malo alkohola ili acetona.

U slučaju da se mrlja od tinte već posušila, probajte potopiti ruke u vruću vodu u koju ste dodali dvije žlice ulja i malo šampona ili gela za tuširanje. Ruke bi nakon 20-ak minuta trebale biti čiste, a kako ne biste završili s isušenom kožom, nakon ovog postupka obilno namažite ruke hranjivom kremom.

Još jedna jednostavna stvar koja bi trebala pomoći u uklanjanju tinte s ruku je pranje suđa. Možda inače stalno koristite perilicu, ali ako ste završili s mrljama od tinte na rukama, razmislite o ručnom pranju suđa jer bi tinta pod utjecajem deterdženta za suđe i tople vode trebala brzo ići s kože, baš kao i kod prethodno spomenutog postupka.

U slučaju da je tinta završila na koži lica, potrebno je postupati s malo više opreza. Najsigurnije je da pokušate ukloniti mrlju od tinte pomoću antibakterijskog sapuna. Čišćenje bi trebalo ići lakše ako prije toga naparite lice iznad posude s toplom vodom.

Mrlje od tinte na namještaju

Ako vam je tinta završila na namještaju ili na podu, postoji par opcija kako možete odstraniti mrlje. Nemojte čekati predugo jer bi u tom slučaju tinta mogla trajno obojati drvo. Mrlje od tinte s namještaja ili poda možete ukloniti octom kojim ste prethodno namočili vatu. Ako je u pitanju lakirani namještaj, mrlje se mogu očistiti trljanjem zrele rajčice.

Često se tinta može razmazati po stranicama knjige koju čitate. U tom slučaju posegnite za superoksidom kojim ćete namočiti vatu, zatim ispod zaprljane stranice staviti papir kako biste zaštitili ostale stranice od uništavanja bojom i lagano tapkati po mrlji.

Bitno je napomenuti kako je sve mrlje nastale od tinte ili bilo koje druge boje treba čistiti od rubova prema sredini kako se boja ne bi dalje širila materijalom. Preventivno, ispod mrlje uvijek stavite neku zaštitu.

Dodatne savjete o uklanjanju mrlja od tinte potražite u videu:

 

Foto: Chatchawan/Shutterstock