Kako organizirati i pospremati kuhinju

začini u kuhinji
Začini u kuhinji, Foto: Madlen/Shutterstock

Ako moramo odabrati jednu prostoriju u domu koju najčešće koristimo izbor će kod svakog vjerojatno biti – kuhinja. A upravo zbog toga što se najčešće koristi, važno je da bude dobro organizirana, uredna i čista. Urednija i jednostavnija za korištenje, pružit će vam laganiji i bezbrižniji život, a kako biste postigli najbolji nivo organizacije, najbolje je odmah početi s otklanjanjem suvišnih stvari, reorganizacijom i čišćenjem. U nastavku vam donosimo kako ćete najlakše organizirati i pospremiti kuhinju.

Ispraznite sve stvari iz kuhinjskih elemenata

Preporučuje se jednom godišnje isprazniti sve stvari iz kuhinjskih elemenata kako biste uklonili sve ono što vam više ne treba, što je oštećeno, istrošeno i nefunkcionalno. Sve to odmah bacite, a ono što ne koristite pospremite u kutije ili darujte nekome kome je potrebno. Vjerojatno i vama, kao i svima, nedostaje prostor u kuhinji, stoga nema potrebe da gomilate pribor koji ne koristite ili koji je oštećen.

Posuđe i pribor razvrstajte s obzirom na namjenu

Razvrstajte kuhinjski pribor i posuđe ide namjene i tako ga pospremite na police i u ladice. Na dostupnom mjestu neka vam bude posuđe koje koristite svaki dan, a ono koje koristite samo za posebne prilike, odložite na dalja i ne tako dostupna mjesta. Neka vam na dohvatu ruke budu posude za kuhanje i pečenje te kuhače i noževi. Ostali kuhinjski pribor spremite u ladicu. Jedan dio u kuhinji neka bude predodređen za policu za začinima i kavom i čajem.

Odložite hranu u plastične kutije

Kako biste osigurali red na kuhinjskim elementima, koristite plastične kutije za spremanje hrane. U njih možete odložiti rižu, zobene pahuljice, griz, kakao i sve druge namirnice koje ste otvorili. Tako ćete izbjeći brzo kvarenje namirnica, ali i čistoću kuhinjskih elemenata jer iz otvorenih vrećica često izađe sadržaj.

Složite i spremite nekorištene plastične kutije

Kako biste uštedjeli na mjestu i postigli savršenu organizaciju, otvorite plastične kutije s poklopcem i umetnite jednu u drugu. Neka budu tako odložene do sljedeće upotrebe. Ako ste naišli na oštećene i istrošene kutije ili one bez poklopca, bacite ih odmah bez odgađanja. Takve kutije nisu funkcionalne i nepotrebno zauzimaju prostor.

Iskoristite sav prostor

Ako vam nedostajte prostora u kuhinji, postavite držače za šalice na pločice ispod kuhinjskih elemenata ili postavite kukice za krpe, tave i zdjele. Možete nabaviti i držače kuhinjski pribor na kojem će vam stajati kuhače i noževi te sve ono što koristite često kod kuhanja.

Ugradite metalne police u elemente

Donji kuhinjski elementi idealni su za ugradnju metalnih polica u kojima možete držati začine, ulje i ocat, vino ili čak sredstva za čišćenje. Iste ovakve police mogu se ugraditi u hladnjak radi njegove bolje organizacije.

Ladice razdvojite pregradama

Ponekad je teško pohraniti stvari u veliku ladicu jer prostor često previše natrpamo. Kako biste to izbjegli, ladice odvojite pregradama. Tako ćete ih bolje organizirati i lakše održavati čistoću.

Ploča za pisanje za bolju organizaciju

Ako često ostavljate poruke u kuhinji gdje upisujete svoje dnevne aktivnosti i obveze, dobar izbor je ploča za pisanje. Tako vam kuhinja neće biti previše natrpana ceduljicama i izgledat će urednije.

Redovito čišćenje hladnjaka

Jedna od najvažnijih stvari kod uredne i organizirane kuhinje svakako je i održavanje čistoće hladnjaka. Preporučuje se da svaki tjedan pregledate hladnjak, izbacite sve namirnice kojima je istekao rok trajanja te ga očistite.

Slijedite ove korake i imat ćete uvijek organiziranu i urednu kuhinju. Važno je da kuhinja bude redovito održavana. Barem jednom godišnje sve dobro pregledajte i očistite jer tako ćete si smanjiti količinu posla. Sve duže od toga dovodi do kompleksnijih zadataka za koje ćete trebati izdvojiti više vremena jer će kuhinja biti prljavija i zapuštenija.

Autor: M.L., Foto: Madlen/Shutterstock