Savjeti za uzgoj ukrasne koprive

ukrasna-kopriva

Coleus (ukrasna kopriva) šarenolisna je biljka vrlo skromnih zahtjeva. Radi se o poprilično izdržljivoj biljci koja ne zahtijeva previše. Ono na što svatko tko se odluči na uzgoj treba voditi računa je činjenica da joj treba osigurati optimalnu količinu svjetlosti te isto tako sjene. Odgovara joj jedno i drugo s tim da treba imati na umu kako predugo izlaganje povećanoj količini svjetlosti može dovesti do ne tako izražene boje lišća.

Ukrasna kopriva poznata je kao jedna od jeftinijih lončanica za koju se najviše odlučuju oni kojima se sviđa lijepa i posebna boja lišća, koja može biti crvena, žuta ili šarena. Budući da uz to, ide među jeftine lončanice, vrlo je omiljena. Uzgaja se zbog lijepo obojenog lišća, koje može biti crveno, žuto ili šareno.

Za razliku od drugih biljaka kopriva je specifična iz razloga što joj cvijet koji se javlja ljeti i nije baš reprezentativan zbog čega se savjetuje da ga uklonite još dok je u zametku. Upravo ćete tako spriječiti izduljenje biljke.

Za sve koji se odluče na uzgoj bilo bi dobro znati kako najljepše lišće upravo imaju mlade biljke, što je još jedan razlog da od vrhova starih biljaka uzgojite mlade sadnice. Reznice će se puno lakše zakorijeniti ako lonac napunite vlažnom zemljom.

Zakorjenjivanje će ići puno brže ako lonac u koji ste odlučili posaditi biljku, pokrijete plastikom, ili staklenkom za ukuhavanje. Vodite računa da tokom ljeta kopriva traži jako puno vode, jer se vrlo lako može dogoditi da uvene.

Jednom na tjedan potrebno ju je zaliti otopinom koja u sebi sadrži umjetno gnojivo. Posaditi ju možete bilo u vrtu, ili u sandučićima na balkonu, ili terasi.

Foto: adzica/Sxc