Savjeti za sušenje rublja

susenje odjece

Vjerojatno se i vama dogodilo da omiljene komade vunene odjeće operete i osušite a nakon toga se na njima osjeti ustajali smrad i tako svaki put. Uz pomoć prijedloga koji slijede više ne morate imati takve probleme. Prije nego opranu odjeću stavite na sušenje, dobro je ocijedite rukama, ili još bolje iscentrifugirajte je u mašini.

Odvojite šarenu odjeću od bijele sve dok niste posve sigurni da su potpuno suhe kako vam se odjeća ne bi ofarbala.. Vuna i odjeća od vune najbolje se suši ako ju stavimo na ravnu podlogu.

Vunene komade odjeće najbolje je ostaviti da se suše prirodnim putem, nemojte ih izlagati toplini ili jakom suncu. Posteljinu  nemojte  predugo sušiti prirodnim putem jer će vam na mjestu pregiba ostati žuti tragovi.

Imate li stroj za sušenje, njegove filtere morate redovito čistiti kako bi dulje radio. Dok ga punite, nemojte ga pretrpavati odjećom jer će se odjeća duže sušiti.

Sušenje će trajati kraće ako budete odvojeno sušili velike ili manje komade odjeće. Svjetlu odjeću koja iz to ima i dlačice nemojte  zajedno sušiti u stroju s tamnom odjećom jer će se vam se svijetle dlačice pohvatati na tamnoj odjeći.

Ne može sve što stavljate u stroj za sušenje podnijeti toplinu pa provjerite vaše plastične zatvarače jer se  oni mogu otopiti. Ispraznite stroj za sušenje čim završi s radom pa vam se odjeća neće zgužvati.  Odjeću koju nemate namjeru glačati odmah, objesite ju.

Ako ste strojno osušenu odjeću presušili za glačanje,  možete ju vratiti u stroj umotanu u vlažni ručnik i stavite na sušenje u hladnom ciklusu. Kada idete objesiti rublje, kvačice stavite na najjačim dijelovima tkaninte. Primjerice, hlaće zakvačite za manšete, a suknje za pasicu.

Kako se eventualna prljavština ne bi vidjela prilikom nošenja, okrenite bijelu odjeću naopačke kad ju sušite. Želite li dovršiti sušenje vunenog džempera na konopu, provucite kroz njegove rukave nogavice najlonskih hulahopki, a kroz otvor za vrat pasicu, i zatim pasicu i stopala zakvačite za konopac. Tako ćete izbjeći tragove kvačica za puloveru.

Autor: S. G., Foto: Elena Kharichkina/Shutterstock