Najbolje baterijske lampe

odabir baterijske svjetiljke

Imamo više vrsta baterijskih svjetiljki. Postoje plosnate, male, džepne ili veličine olovke. Neke baterije su cilindrične drže se u ruci. Postoje i velike reflektorske ručne svjetiljke koje imaju ručke za nošenje. Male svjetiljke su dobre za povremenu primjenu u slučaju nužde, njihova svjetlost je slaba pa u neke veće svrhe neće poslužiti. Za kućnu uporabu najbolja je velika cilindrična svjetiljka.

Gotovo svaka baterijska svjetiljka ima gumeno kućište otporno na udarce i vodu te trajne žarulje i prekidače. Velika reflektorske svjetiljka može osvijetliti prostor ili  dati znak za uzbunu. Reflektorsku svjetiljku je dobro ponijeti ako idete na vožnju, kampiranje ili je nosite u kamp prikolici.

Povremeno uključite vašu bateriju da biste provjerili je li radi jer se ne korištenjem može pokvariti također. Mogu se uprljati ili korodirati kontraktne točke, a baterija se polako prazni čak i kad se svjetiljka ne koristi.

Na baterijskim svjetiljkama koje imaju reflektor nemojte  čistiti, čak ni mekom krpom, jer ima osjetljivu metalnu površinu koju je lako oštetiti.

Ako neko vrijeme nećete koristiti svjetiljku, uvijek uklonite bateriju jer ona dužim stajanjem može koordinirati. Dođe li do korozije na baterijskoj sponi ili kontaktu između žarulje i opruge, to možete ukloniti brusnim papirom. Prije korištenja svjetiljke, provjerite da li su te točke u ispravnom kontaktu i je li pravilno umetnuli bateriju.

Bateriju treba zamijeniti ako iz nje ide slaba svjetlost. Ako ne možete upaliti baterijsku svjetiljku, možda je pregorjela žarulja. Tada možete izvaditi žarulju i okrenuti je prema svjetlu. Ukoliko je žarna nit prekinuta ili je staklo potamnilo, promijenite novom žaruljom.

Ako ne možete jasno odrediti gdje je kvar, uklonite i žarulju i bateriju. Probajte držati središnju vezu žarulje uz jednu sponu i onda spojite dno žarulje kraj drugoga. Ako nakon toga žarulja ne svijetli, provjerite bateriju drugom žaruljom, ako ni ona ne bude radila, ne preostaje vam drugo nego kupiti novu žarulju.

Baterija će se prije potrošiti što je žarulja jača, pa ako vam nije potrebna jaka svijetlost, kupite bateriju slabije svjetlosti kako bi duže trajala.

Autor: S. G., Foto: Zurijeta/Shutterstock