Savjeti za ponašanje s različitim vrstama šefova

Zločesti šef, Foto: olly/Shutterstock

Imate dobrog šefa s kojim savršeno surađujete i radite timski? Onda ovo nisu savjeti za vas… ovo su savjeti za one koji imaju šefa s kojim nije baš tako lako, a postoji ih više vrsta. Mi vam ovdje dajemo savjeta za ophođenje i ponašanje s različitim tipovima “teških” šefova.

1. Nesposobnjaković

Znate onog dečka koji je sad friško došao s diplomom i nikada nije proveo niti jedan dan u pravom svijetu? Pa, on će sada preuzeti vaš odjel, natjerati vas da se ponovno prijavite za svoj posao i riješite sve firmine nedostatke.

Ovakav tip šefa obično zna da njegovi zaposlenici znaju više od njega, pa izbjegavajte hvaljenje svojim znanjem – to će samo hraniti njegove nesigurnosti.
Nikada mu nemojte reći “ovako se to uvijek radilo”.

Nikada ne preispitujte njegove ideje ispred drugih. Umjesto toga, nađite se sa njim privatno u vezi nekog zadatka i natjerajte ga na brainstorming o mogućim drugačijim pristupima zadatku. Neka se osjeća kao da on vama pomaže naći najbolju soluciju. Morate se ponašati na taj način da on misli kako održava autoritet.

2. Otrovan i zao

Šef koji na vas viče, gubi živce, podcjenjuje, uništava vaš ego i generalno vas psihički zlostavlja.
Nažalost, ne postoji mnogo strategija koje mogu izliječiti ovakvu sortu zlobe.

Moguće su dvije vrste motivacije ovog groznog šefa. Jedan tip jednostavno voli vrijeđati druge, kako bi sebi napuhnuo ego i osjećao se boljim. Naučite njegove ‘uzorke’ po kojima funkcionira i izbjegavajte ga u tim trenucima.

Ako se zli šef ponaša posebno grozno prema vama, možda biste trebali sagledati svoje ponašanje i upitati neutralnu treću stranu o tome radite li možda nešto nesvjesno čime potičete ovog manijaka na takvo ponašanje.

Drugi tip motivacije može dolaziti iz šefove vlastite anksioznosti. Njegova eksplozivnost je način da to sakrije. U ovom slučaju, pomoći olakšati šefove brige može smanjiti njegove ispade i zlostavljanja.

U svakom slučaju pišite dnevnik, sa točnim datumima i detaljima i dokumentirajte ponašanje svog šefa. Ni pod kojim slučajem nemojte taj zapis imati na računalu. Ta dokumentacija će vam dobro doći ako ćete prijavljivati svog šefa njemu nadređenome ili HR odjelu.

3. Pasivno-agresivan

Poslovna žena koja radi u PR-u je rekla svom šefu da je dobila bolju ponudu za posao koju namjerava prihvatiti. Njen šef ju odgovori od toga. Slijedeći dan joj da otkaz. Drugi posao: nema ga više.

To je šef koji vam nikada neće direktno prići. Žaliti će se nekome drugome ili će vas kazniti sa više rada ili loših zadataka ili će vam se ismijavati iza leđa.

Pasivni agresivac svoju ljutnju prikazuje na devijantan način. Sa njima se jako teško nositi jer je njihovo ponašanje subverzivno. U ovakvim slučajevima bitno je imati mentora kojem se možete obratiti i koji se može zalagati za vas.

4. Zaslugokradljivac

Potrošite nebrojeno mnogo vremena na projekt za svoju firmu. Potrošite nebrojeno mnogo neplaćenog prekovremenog. I kada dođe vrijeme da prezentirate svoju ideju, pogodite tko uzme zasluge za sav vaš posao? Tako je: zaslugokradljivac, šef koji je uvijek brz na krađama zasluga kao i na okrivljavanju svojih zaposlenika kada nešto pođe po krivu.

To je drugi najgori tip šefa nakon zlog šefa. Oni znaju što rade. Ovaj šef će vas vjerojatno privatno hvaliti ili će vam htjeti dati povišicu, ali vas nikada neće promaknuti.

Dokumentirajte svoja postignuća i pokažite mu to. Nemojte se upuštati u tračeve i politiku. Držite se protokola.

5. Control Freak

Ovo je mikromanager, onaj koji ima vaš fiksni i mobilni broj na brzom biranju – šef koji obično ima previše slobodnog vremena, problem sa povjerenjem u druge i sa delegiranjem.
U ovom slučaju može pomoći postavljanje granica i vremenskih okvira na početku projekta.

Razmislite o tome da šefu šaljete svako popodne e-mail o napretku. Na privatnom sastanku predložite to da bi možda bili produktivniji i učinkovitiji sa manje smetanja. Pokušajte pronaći zajednički jezik i odrediti neke granice.

6. Nerazumni zadatkodavac

Imate cijelu hrpu papirologije za odraditi, a vaš vam šef još na sve to doda tri nove stvari koje se moraju hitno odraditi. U vaš opis posla ne ulaze samo vaše zadaće, već i zadaće dvoje drugih ljudi u odjelu koji su bili otpušteni prije dva mjeseca.

Nažalost, ovo je tip šefa koji je sve učestaliji.

Kada radite na velikom projektu sa nerealnim rokovima, rastavite to na manje komponente i za svaki komadić odredite neki vremenski rok. Nemojte odbiti dodatni zadatak, ali zamolite šefa da vam pomogne u određivanju prioriteta. Neki zadaci možda nisu više tako važni, a druge možda možete delegirati drugdje. Razgovarajte sa šefom u duhu dijeljenja informacija i pokušajte naći rješenje, umjesto da se samo žalite na količinu posla.

Foto: olly/Shutterstock