Uređenje plafona – savjeti, ideje i preporuke

majstor boja plafon, Foto: auremar/Shutterstock

Većina ljudi provodi mnogo vremena birajući podloge i boje za zid i pod, potpuno zaboravljajući na plafone. U suštini, gotovo svi kreče svoje plafone u bijelo, ne dodajući nikakav pigment u boju. Prava boja, tekstura i uređenje može naglasiti proporcije sobe, promijeniti osjećaj boravka u sobi, i minimizirati bilo kakve fizičke nedostatke.

Boje za plafon kod obojenih zidova

Iako je bijela popularna zbog svoje neutralnosti, ona baš i nije najbolja za plafon. Bijela boja plafon čini nižim u sobi sa niskim plafonima, a višim u sobama sa visokim plafonima. Gdje god je moguće, pokušajte dodati malo boje na vaše plafone.

Boje plafona za tamne sobe

Ukoliko je vaša soba tamna, razmislite o tome da plafonu date visoki sjaj koji će naglasiti svjetlost dostupnu u sobi. Ovo može biti mač sa dvije oštrice, jer će farba sa visokim sjajem naglasiti svaku nepravilnost na površini. Na malim mjestima, kao što je ulaz, možete postaviti ogledalo na plafonu. Ono će dati visinu i svjetlost maloj prostoriji.

Prekrivanje nedostataka na plafonu

Ukoliko vaš plafon ima neravnine, postoje različiti načini da ih prekrijete. Da biste zamaskirali električne žice ili pukotine na plafonu, postavite vještačke grede. Neugledni plafon može se prekriti drvenim panelima ili lamperijom. Paneli se mogu ofarbati u boju koja će se uklopiti u stil vaše sobe. I tkanina se može koristiti za prekrivanje površine plafona, što će sobi dati intimniji izgled.

Tapete na plafonu

Postavljenjem tapeta na plafonu također ćete prekriti sve njegove nedostatke. Reljefna tapeta prostoriji može dati rustikalni izgled, a čak se i ne mora koristiti na cijeloj sobi.
Može se uokviriti obrubom tapete ili drvenom štukaturom.

Limeni plafon

Limeni plafoni, također, mogu prekriti nedostatke, te dati više svjetla tamnim područjima. Dolaze u raznim bojama i površina im može biti od bronce, bakra, kroma, lima…
Ukoliko je limeni plafon nešto što sebi ne možete priuštiti, kupite imitaciju limenih ploča za plafon napravljenih od recikliranog papira koji simuliraju izgled lima. Takve ploče su lagane i mogu se zalijepiti za plafon.

Plafonski dodaci

Štukature su odličan način da uokvirite prelijepo okrečeni plafon. Ukoliko ih postavite i na vrhove zidova i na krajeve plafona, imat ćete utisak da su plafoni viši nego što zaista jesu. Ukoliko imate baš nizak plafon, postavite štukaturu ili obrub tapete samo na plafon. To će podizati pogled prema gore i učiniti plafon višim.

Visoki plafoni

Bojom vašeg plafona možete preći i 30-tak cm na zidove. Na ovaj način plafon ćete pretvoriti u neku vrstu kapka i smanjiti kontrast između njega i plafona. Time ćete i vaš plafon učiniti višim. Ovo možete uraditi jedino ako je vaš plafon ofarban u svjetliju boju od boje zida.

Parcijalno farbanje plafona

Ukoliko ne želite ofarbati cijeli plafon, razmislite o farbanju njegovih dijelova. Tri velika dijamanta, nekoliko krugova ili drugi šabloni mogu vaš plafon učiniti zanimljivim, ali i olakšati krečenje.

Plafoni ne trebaju biti dosadni niti ih trebate ignorirati. Iskoristite ih da biste naglasili dekoraciju sobe. Svaki put kada legnete na krevet ili na kauč, sigurno ćete gledati u plafon.

Zašto ne biste od vašeg plafona napravili nešto što će privlačiti poglede. Nakon što to napravite, biti ćete iznenađeni izgledom ostatka sobe.

Foto: auremar/Shutterstock