Savjeti za planiranje obitelji

Mladi par s ključem u ruci, Foto: Rido/Shutterstock

Planiranje obitelji je ostvarivanje roditeljstva kada to žena i muškarac žele. To je jedno od osnovnih ljudskih prava i sloboda. Planiranje obitelji je svjesno odlučivanje žene i muškarca o broju djece, vremenu i razmaku između porođaja s osnovnim ciljem rađanja zdrave i željene djece.

Planiranje obitelji je ujedno odgovorno, planirano i svjesno roditeljstvo sa svim pozitivnim  posljedicama na razvoj djece i njihovo prihvaćanje u obitelji i široj zajednici. Određeni oblici planiranja obitelji poznati su iz daleke prošlosti u svim civilizacijama.

Osnovne medicinske postavke planiranja obitelji glede zdravlja majke i djeteta jesu: najbolje vrijeme za rađanje je između 18. i 35. godine žene (preporuča se i očinstvo od 18. do 45. godine), razmak između porođaja treba biti najmanje 2 godine, pet i više porođaja povećava zdravstvene rizike trudnoće i porođaja, postoje različite prihvatljive i djelotvorne metode kontracepcije od kojih se uz liječnikov savjet može izabrati najprikladnija.

Svaka žena i muškarac imaju pravo slobodno i odgovorno odlučiti o najpovoljnijem vremenu za stvaranje obitelji, rađanje djece i željenom broju svoje djece.

Kontracepcija je pojam koji podrazumijeva metode i sredstva koja sprečavaju oplodnju ljudskog jajašca i održavanje trudnoće. Postoji više metoda kontracepcije, a par može izabrati onu koja mu najviše odgovara.

Pojedina sredstva kontracepcije, na primjer kondome i kemijska sredstva, moguće je nabaviti u ljekarnama, odnosno prodavaonicama, bez prethodnog liječničkog pregleda. Ako se ne planira roditeljstvo, a planira se početak spolnog života, partneri svakako trebaju dogovoriti način kontracepcije.

Ne treba zaboraviti da do trudnoće može doći i prilikom prvog spolnog odnosa bez zaštite te o kontracepciji treba razmišljati prije početka aktivnoga spolnog života. Osobito je važan pregled i savjet liječnika glede kontracepcije kod mladih djevojaka koje počinju aktivni spolni život. Nakon započinjanja aktivnog spolnog života važan je i redoviti liječnički nadzor obaju partnera.

Planiranje obitelji odgovornost je muškarca i žene. U obitelji, tijekom školovanja, u sustavu zdravstva i prosvjete te putem medija, mladim ljudima obaju spolova treba pružiti odgovarajuća znanja, vještine i informacije o planiranju obitelji i kontracepciji i poticati ih na odgovorno spolno ponašanje.

Foto: Rido/Shutterstock