Kako dijete preseliti u svoju sobu

spavanje dijete

Spavanje djeteta predstavlja muke mnogim roditeljima, posebice ako dijete spava s njima u krevetu. Ako dijete spava s roditeljima u krevetu, može biti nezgodno samo iz jednog razloga, što se zapravo nitko neće dovoljno naspavati, jer nema dovoljno prostora.

Svaki stručnjak za djecu savjetuje da djeca do šestog ili osmog mjeseca života trebaju spavati u sobi sa svojim roditeljima. Pod time se ne misli na spavanje sa roditeljima u krevetu, nego samo u istoj prostoriji.

Kada počnete razmišljati o premještanju djeteta u njegovu dječju sobu, znači da je vjerojatno došlo vrijeme. No preseljenjem u drugu sobu, javiti će se mnogi problemi, zbog djetetovih reakcija, koje mogu biti raznolike.

Vrlo je važno da djetetu predstavite drugu sobu kao istu sobu gdje je i dosada spavalo. Najbolje bi bilo kada bi u vrijeme premještanja djeteta u njegovu sobu i navikavanje spavanja u njegovoj sobi, trebali koristiti neke od trikova, poput posteljine sa likovima koje dijete voli, čitanjem priča prije spavanja koje voli, itd.

Ono što je još važnije za djetetovo prihvaćanje nove sobe, ste vi sami. Vrlo je bitno kako vi gledate na preseljenje i kako ćete se vi postaviti u toj situaciji, jer će vas dijete promatrati i učiti od vas.

Morate napraviti poznat prostor svom djetetu, te bi dijete prije potpunog preseljenja u svoju sobu, trebalo u toj sobi boraviti i preko dana. Prilikom boravka u toj sobi sa vama, vi morate biti sretni i smireni, kako bi ga ta soba asocirala na nešto lijepo.

Prelazak u novu sobu mora ići postepeno te ne smijete očekivati da će dijete početi spavati u novoj sobi odmah prvu noć. Prvo dijete stavljajte u tu sobu spavati preko dana da se malo privikne, pa ostavljajte dijete sve duže i duže u toj sobi, sve dok ne dođete do noći kada odlučite da će dijete u toj sobi početi spavati.

Autor: A.Z., Foto: IDAL/Shutterstock