Savjeti ljubiteljima cvijeća

Sadnja cvijeća, Foto: photobank.kiev.ua/Shutterstock

AKO BILJKE zajedno s loncem stavljamo u zemlju (npr. preko ljeta), ispravno će primati vodu kad se između lonca i zemlje ukopa nešto crijepa, kako bi suvišna voda mogla otjecati.

AKO ASPARAGUSU otpadaju iglice, znači da nema dovoljno vlage. Tada treba lonac s biljkom barem jednom u tjednu potopiti na pola dana u posudu s odstajalom vodom u koju je dobro dodati malo gnojiva.

NOVE LONCE ZA CVIJEĆE treba prije upotrebe namočiti par sati u vodu.

ZEMLJA ZA CVIJEĆE u loncima postaje rahlija i ne ukiseli se ako joj dodamo treset.

PAKOVANJE CVIJEĆA. Želimo li cvijeće slati na dulji put, treba ga ranom zorom, po mogućnosti prije izlaza sunca još nerascvjetalog ubrati. Kartonsku kutiju treba obložiti vlažnom mahovinom, a pupoljke ili cvjetove pojedinačno uviti u svilen papir. Cvijeće ćemo poslagati tako da naizmjence budu na jednoj strani glavice, a na drugoj dršci. Međuprostore ispuniti izgužvanim i vlažnim svilenim ili novinskim papirom.

OSJETLJIVE BILJKE I RUŽE zimi ćemo pokriti debelim slojem lišća ili jelovim granama.

BILJNE UŠI na sobnim biljkama tamane se tako da biljku pospemo sumporom ili poprskamo vodom u kojoj se kuhao krumpir ili rajčice. Još jedno sredstvo daje dobre rezultate: mješavina kuhanog duhana ili ostataka cigareta, u jednakom omjeru s otopinom sapuna u 1 /2 l vode. Tom mješavinom treba poprskati biljku, a veće listove oprati. Ponavlja se nakon tjedan dana. Dobro je biljku jednom na mjesec oprati vodom u kojoj se kuhao peršin.

OŠTEĆENE BILJKE, pogotovo s prelomljenom stabljikom, možemo zalijepiti selotejpom. Ako se slomljeni djelovi oprezno sastave, oni će opet dalje rasti.

LISNATE BILJKE zadržat će prirodni sjaj ako se jednom u tjednu operu mješavinom mlijeka i vode u jednakom omjeru. Pogrešno je lišće premazivati masnoćom da bi se sjalo, jer onda biljke neće moći disati i brzo će uginuti.

CVIJEĆE U VRTU I LONCIMA bolje uspijeva ako ga povremeno zalijevamo odstajalom vodom u kojoj se kuhao krumpir.

ŽUTO CVIJEĆE, kako je praksa pokazala, drži se dulje od cvijeća u drugim bojama, zato se i više uzgaja za rezanje.

CVIJEĆE NA KRATKIM PETELJKAMA dobro je utaknuti u slamku za piće ako ga želimo složiti u buket s ostalim cvijećem na dugim peteljkama, jer će kroz slamku cvijet primati vlagu, a osim toga će se skladno uklapati u buket.

CVIJEĆE KOJE NOSIMO BOLESNICIMA ne smije imati jak miris, jer taj može izazvati alergiju kod bolesnika. Uopće je važno svake večeri iznositi cvijeće iz bolesničke sobe, a ne preporučuje se ni poklanjati bolesnicima lončanice, radi mirisa zemlje i opasnosti od bakterija.

ZEMNE UŠI U LONCIMA za cvijeće brzo će nestati ako glavicu šibice zabodemo u zemlju.

ŠTETOČINE NA KAKTUSIMA treba što prije uništiti (jer se vrlo brzo množe) tako da štapić omotamo vatom, umočimo u čist alkohol i time premažerno napadnuta mjesta.

GLISTE U VRTU ne smijemo uništavati, jer one čine zemlju rahlijom, ali u sanducima i loncima nisu korisne, pa ih treba ukloniti.

STABLJIKE SOBNIH PENJAĆICA treba ljepljivim trakama pričvrstiti tako da bi mogle  rasti u željenom smjeru.

REZANO CVIJEĆE IZ STAKLENIKA treba staviti u vaze s mlačnom vodom. Rezano cvijeće koje je spustilo glavice opet će se oporaviti ako u vodu dodamo tabletu aspirina. Nakon jednog sata moramo vodu odliti iz zamijeniti svježom. Dobro je u vazu staviti grančicu čempresa, jer čempres sadrži mnoge smole koje konzenviraju cvijeće. U vodu se može staviti i jedan ili više bakrenih novčića, nekoliko kapi terpentina ili kamfora.

REZANI TULIPANI I NARCISE u vazi ne smiju stajati preduboko u vodi, jer će im glavice klonuti.

VODU U VAZI ne treba par dana mijenjati ako na 1 litru vode stavimo 1 čajnu žličicu octa i nešto šećera. Cvijeće treba koji put poprskati vodom (osim orhideja), pa će se tako dulje održati svježe.

MIMOZE će u vazi dulje ostati svježe ako cvjetove najprije hladno istuširamo, a zatim stavimo u mlačnu vodu.

ORHIDEJE treba uvijek staviti u vaze s mlakom vodom. Osjetljive su prema propuhu i suhom zraku, kao i prema promjeni temperature. Cvjetovi ne smiju doći u dodir s vodom.

PRIMULE zahtijevaju jednom u tjednu prihranjivanje. Vodu treba nalijevati na podložak, a uvelo lišće uklanjati.

AKO RUŽE spuste glavice, treba preko noći položiti cijele u hladnu vodu, pošto smo im peteljke koso zarezali nožem. Ruže treba svakog dana poprskati hladnom vodom, a vazu s ružama ne smijemo izlagati suncu.

KRIZANTEME će se dulje održati sviježe ako se vrhovi drški ispale na plamenu, tako da ostane crna mrlja na mjestu gdje je cvijet odrezan. Krizanteme iziskuju visoke vaze i mnogo vode.

GERBERIMA koji su spustili glavice treba stabljike uroniti 1 minutu u vrelu vodu, pa će se odmah osvježiti.

JORGOVAN treba staviti u vaze kad je već rascvjetan, jer se pupoljci u vodi teško otvaraju. Donji dio stabljike treba batom razmrskati da bi cvijeće moglo upijati što više vode.

DRVENI UGLJEN ZA SOBNE BILJKE treba smrviti i pomiješati sa zemljom u koju ćemo zasaditi biljku. Na taj način spriječit ćemo neugodan miris truleži iz zemlje, što je česta pojava u sobnih biljaka.

Foto: photobank.kiev.ua/Shutterstock