Kako izabrati dobar lubrikant

Kako izabrti dobar lubrikant, Foto: kuleczka/Shutterstock

Kod nas je uvriježeno mišljenje da se lubrikanti koriste prvenstveno za analni seks, što nije točno. Lubrikanti se vrlo često koriste i u vaginalnom seksu. Na tržištu je dostupno stotine preparata raznih boja, okusa, mirisa i sastojaka. Paše li vam da vas pecka, hladi, miriše ili da je finog okusa… sve se možete naći ovisno o željama i preferencijama. Postoje 3 osnovne vrste lubrikanata: bazirani na ulju, vodi ili vazelinu.

Lubrikanti na bazi ulja su nepovoljni za lateks-kondome jer mogu dovesti do pucanja istih. Također, nisu topivi u vodi, pa možete imati teškoća u čišćenju (odstranjivanju) nakon seksa. Svi vi koji si ponekad pripomognete vazelinom u masturbaciji ste upoznati sa naknadnim neredom.

Lubrikanti na bazi vode su povoljni za leteks-kondome. Topivi su u vodi, ali nepovoljni za seks u vodi. Naime,  u doticaju sa vodom se brže razgrađuju, pa umjesto podmazanosti dobijete trenje.

Lubrikanti na bazi silikona mogu biti i povoljni i nepovoljni za kondome od lateksa, ovisno o brandu. Omogućuju dulju podmazanost od vodenih lubrikanata jer se ne apsorbiraju u kožu.

Bitno je čitati deklaraciju na proizvodu jer tamo ćete vidjeti točan sastav. Neki lubrikanti sadrže  kombinaciju sva tri osnovna sastojka, što nije navedeno vidljivo na proizvodu, već samo na deklaraciji. Dali smo vam nekoliko osnovnih smjernica, a sada trk u prvi sex shop, izaberite vašeg favorita i u akciju!

Foto: kuleczka/Shutterstock