Šal – zimski modni dodatak

žena sa šalom

Zima često zna biti dosadna što se tiče odjevnih kombinacija. Uglavnom smo u jakni i čizmama. Kaputiće i sve manje funkcionalne cipele koje propuštaju padaline, ostavljamo za neka suša vremena. Srećom, ako i imamo samo jednu, dvije zimskih jakni, tu su šalovi. Pleteni, vuneni, tanki, debeli, jednobojni, šareni, asimetrični, klasični… Za svačiji ukus i za svaki stil.

Kad nabacimo novi šal, pogotovo ako je u veselim bojama i sa zanimljivim uzorcima, odmah izgledamo drukčije jer razbijemo tmurne i tamne boje.

Ove godine se preferiraju šal- ovratnici od debele vune, koji osim što su izgledom efektni, jako su praktični jer ih ne moramo namotavati već samo prebaciti preko vrata. Oni su obično jednobojni, a najbolje je za ovu sezonu odabrati neki u pastelnoj, nježnoj boji koji će efektno uokviriti naše lice.

Drugi favorit su široki, pleteni šalovi, također od vunenog, mekanog materijala. Karakteristično je za ove šalove da su jako dugi pa padaju gotovo do koljena. Takvi maxi šalovi doslovno “začine” cijelu kombinaciju i ne mogu proći neprimijećeno.

Tu su također i šalovi-marame koji su od nešto tanjeg materijala pa ih obično ne skidamo ako i skinemo jaknu. Oni neće biti tako vidljivi ispod jakne, nego diskretno vire jer su tanji i od finijeg materijala pa ih masivnost debele jakne ” pojede”. No, kada skinemo jaknu, ako ispod imamo i najobičniju jednobojnu majicu, šal ugodnog i modernog uzorka će je svakako dignuti. Ovakvi šalovi su najčešći, ima ih u svim mogućim uzorcima, a mogu biti klasični pamučni, a oni od fine viskoze se najčešće kombiniraju za poslovne i svečanije prilike na sako ili košuljicu.

Za kakav god uzorak i formu šala se opredijelili, ne možemo pogriješiti. Samo ga uklopimo u svoj stil i nabacimo preko jakne. Osim što će razvedriti svaku našu zimsku kombinaciju, šal ima i svoju korisnu stranu. Čuva naše grlo od ledenog zraka pa se osjećamo zaštićeno i utopljeno, stoga ga se preporučuje staviti i djeci te pogotovo osobama koje imaju problema s upalama grla. Što iz modnih, što iz zdravstvenih razloga, nigdje bez šala ove zime!

Autor: Tajana, Foto: Lucky Business/Shutterstock