Reumatska groznica kod djece

dijete kod doktora
Dijete kod doktora, Foto: CandyBox Images/Shutterstock

Grlobolja je u zadnje vrijeme postala uobičajena poput boli u trbuhu, no ne bi je smjeli shvaćati olako pogotovo ako se radi o boli popraćenoj visokom temperaturom i boli na drugim dijelovima tijela. Takve simptome pogotovo ne smijete ignorirati kada su djeca u pitanju, jer se obično radi o pojavi opasne bakterije streptokok koja može dovesti do reumatske groznice.

Naime da bi vam neke stvari bile jasnije potrebno je navesti nekoliko bitnih činjenica koje bi vam kao roditelju mogle pomoći. Što se događa u samom grlu? Dolazi do infekcije zahvaljujući streptokoku. Tijelo u tom trenutku počinje stvarati antitijela koja osim što uništavaju bakterije kod neke djece znaju čak krenuti prema zglobovima čija tkiva isto tako uništavaju.

Neka djeca nažalost u tim situacijama obole od reumatske groznice. Kao jedan od uzročnika navodi se nasljeđe, a čak se krivac može tražiti i u okolini gdje dijete živi. Tu se najviše misli na loše uvjete kao što je podhranjenost te vlažni stanovi.

Uzroci dakle reumatske groznice u djece mogu biti vrlo različiti, a najčešće je to neko zatvoreno gnojno žarište u tijelu, npr. gnojni krajnici, gnojna upala uha, pokvareni zubi i drugo. Ta bolest počinje podmuklo i polako: dijete mršavi, gubi tek, blijedo je i ima bolove u mišićima, osobito u potkoljenici.

Znak za početak bolesti može se smatrati i nagla visoka vrućica i jako znojenje, nakon koga slijedi upala zglobova, pa zglobovi nateknu, zacrvene se i jako bole. Koji put dijete počinje nesvrsishodno pokretati ruke i noge, žmirkati ili trzati usnama. Reumatska groznica često zahvaća i srčani mišić, pa je potrebna što hitnija liječnička pomoć.

Prava opasnost te bolesti leži u činjenici što može zahvatiti i samo srce gdje može doći do dekompenzacije srca, odnosno njegovog zatajenja. Obično zahvaća samo jednu stranu srca no može se dogoditi da obuhvati obje strane.

Počne li vaše dijete pokazivati ijedno od navedenih simptoma, nemojte čekati nego odmah kontaktirajte liječnika koji će najbolje znati što treba napraviti. Odnosno hoće li liječenje obuhvatiti blaži tretman antibioticima, ili možda čak i agresivniji tretman ako je kojim slučajem bolest zahvatila i samo srce.

Treba napomenuti kako je broj oboljele djece u padu što je zasigurno dobra vijest. Prema posljednje provedenom istraživanju pokazalo se kako je broj oboljele djece pao do osam puta, a najviše zahvaljujući liječenju infekcije antibioticima. Osim toga životni uvjeti su se poboljšali, pa su tako djeca postala malo zaštićenija.

Autor: S.Š. Foto: CandyBox Images/Shutterstock