Rahitis kod djece

hrana za rahitis
Hrana za rahitis, Foto: Maryna Pleshkun/Shutterstock

Rahitis je prije svega bolest koja podrazumijeva poremećaj mineralizacije u kostima koje se još razvijaju. Problem dakle leži u nedostatku ključnih vitamina, u ovom slučaju vitamina D, ključnog u ugradnji kalcija na području kostiju.

Osim vitamina D postoje i neki drugi uzročnici koji mogu doprinijeti pojavi bolesti. Tu se prije svega misli na genetski defekt, gdje se rahitis javlja kao rezultat genetske pogreške. Naime pokazalo se kako se u tim slučajevima javlja niska razina fosfata, što dovodi do slabih i mekih kostiju.

Osim genetskog defekta isto tako treba spomenuti i bolesti koje se mogu javiti na drugim organima i tako uzrokovati negativne posljedice upravo za kosti. Pokazalo se kako neke bolesti jetre, bubrega i crijevne bolesti mogu isto tako ometati tijelo da apsorbira minerale i vitamine.

Rahitis je bolest koja se razvija u prvim mjesecima života. Prvi znakovi bolesti javljaju se u trećem i četvrtom mjesecu života, a u težim slučajevima bolest se razvija i kasnije. Dolazi do pojave mekih kostiju zbog nedostatka kalcija, zbog čega kasnije mogu nastati deformiteti.

Unatoč tome što je rahitis poznat kao bolest koja se razvija kod male djece, nije nepoznanica kako do razvoja bolesti može doći i kod odraslih, no u puno manjem broju slučajeva. Prema posljednjim istraživanjima pokazalo se kako je velikom broju slučajeva dijete u ranijoj fazi djetinjstva patilo od težeg oblika pothranjenosti.

Vidljivi vanjski znaci rahitisa jesu: izbočeno čelo, odebljali rubovi rebara na donjem dijelu prsnog koša, iskrivljena kralježnica, iskrivljenja nogu u obliku slova O ili X, loši zubi, veliki trbuh i mlitavi mišići.

Rahitis možete spriječiti i liječiti pravilnom prehranom, sunčanjem i preparatima vitamina D. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča oko 400 jedinica vitamina D za bebe i djecu. Bitno je prije svega obogatiti prehranu namirnicama koje obiluju spomenutim vitaminom i naravno kalcijem.

Foto: Maryna Pleshkun/Shutterstock