Raspored namirnica u hladnjaku

namirnice hladnjak

Ako pravilno posložite namirnice u hladnjak, one će vam dulje trajati i neće se brzo pokvariti. Znači vrlo je bitno da namirnice nakon povratka iz kupovine, ne ubacite u hladnjak, gdje god ima mjesta, nego da ih posložite po redu gdje trebaju stajati, a hladnjak da stavite na hlađenje, na odgovarajući temperaturu.

Naše video savjete provjerite u nastavku!

Najstabilnija temperatura u hladnjaku se nalazi na gornjoj polici, pa bi bilo poželjno da na toj polici držite namirnice koje su spremne odmah za konzumaciju. Na gornju policu najbolje je staviti ostatke ručka, piće, itd.

Donje police u hladnjaku su najhladnije police, pa su pogodne za držanje jaja, morskih plodova, sirovo meso i mliječne proizvode. Povrće i voće spremajte u poseben plastične posude i odvojite mjesto za njih, a ukoliko u hladnjaku imate određenu hranu sa intenzivnim mirisom, svakako od te hrane stavite jaja što dalje, kako ne bi upila miris.

Nikada u blizini povrća nemojte čuvati kruške, breskve i šljive! Te tri voće ispuštaju plinove koji ubrzavaju propadanje povrća, pa ih držite podalje ukoliko želite da vam povrće potraje.

Kako bi izbjegli razmnožavanje bakterija u hladnjaku, vrlo je bitno da namjestite temperaturu hladnjaka, između o i 4 stupnja. Ta temperatura će zadržati sve bakterije podalje od namirnica u frižideru.

Najtopliji dio frižidera su vrata u kojima je zbog topline najbolje držati namirnice koje sadrže prirodne konzervanse. U vratima hladnjaka tako je najbolje spremati majonezu i sok od narandže, ali jaja i mliječne proizvode radije držite dalje od vrata hladnjaka.

Vrlo je važno da hladnjak ne bude natrpan, te da u hladnjak ostavite prostora među namirnicama, kako bi mogao strujati hladan zrak. U hladnjak nikada nemojte stavljati kruh, ali mogli bi početi stavljati ulje i orašaste plodove, za koje se preporučuje da ih se čuva u hladnjaku. Hladnjak uvijek održavajte čistim, te ga redovito odleđujte.

Autor: A.Z., Foto: dean/freeimages