Prvi bebini dani kod kuće

prije mama

Dok su žene trudne, nitko ih ne upozori na neke stvari koje će se dogoditi nakon što rode svoju bebu. Svi im daju razne savjete, ali im zapravo nitko ne kaže što ih zapravo u potpunosti očekauje kada postanu majke, i kada sa svojim djetetom stignu kući iz bolnice.

Sve majke su upoznate sa činjenicom, da ih sa bebom očekuju velike promjene u njihovom životu. Na svakom koraku žene koje su majke, trudnice pune informacijama da se pripreme što ih sve čeka nakon što rode, da uživaju u svom suprugu dok mogu, jer kasnije će rijetko kada imati vremena za sebe. Tu su još razna upozorenja, poput onih da vaše tijelo više nikada neće biti isto, više nikada nećete biti toliko seksi, nakon prvog djeteta ćete izgubiti kile, ali nakon drugog više nema povratka, itd.

Najpoznatija rečenica koju buduće mame slušaju dok su trudne, je neka spavaju dok još mogu, kao i da više neće biti vremena za uljepšavanje. No uz sva ta navedena upozorenja koja majke daju dobronamjerno budućim majkama, izostavlja se još nešto što je neizbježno.

Ono na što nitko ne upozorava je, da nakon puno sati trudova i napornog poroda, dolazi beba, koju kad ugledate srce će se rastopiti. Nitko ne spominje ljubav koja će se stvoriti, a koju nikada prije za nikoga na ovom svijetu niste osjetili.

Nitko ne spominje da će ljubav prema suprugu biti veća nego prije, i potpuno drugačija, na jednoj drugoj razini. Naravno da će vas očekivati razne svađe sa partnerom, i to najviše one oko kojih se nikada prije niste svađali, no probleme ćete rješavati na drugačiji način i vrlo brzo ćete naći riješenje, jer neće biti vremena za “gluposti”.

Nitko ne spominje taj predivan osjećaj kada vas dijete prvi puta pozove, niti kada prvi puta pomaše, prohoda, pošalje pusu, itd.

Ono što je vrlo bitno, a o tome se malo govori je zdrava prehrana tijekom dojenje. Trebate znati da ukoliko ćete u razdoblju dojenja jesti zdravu prehranu, i to u normalnim količinama, da će vaša beba imati dovoljno hranjivih tvari u mlijeku.

Nakon što rodite, u samom početku nećete niti razmišljati o dijeti, ali to vam uopće neće biti važno, jer jedino što će vam biti bitno je vaše dijete i da li ono dobro napreduje. Biti ćete opsjednuti djetetovom kilažom, a ne svojom, a vaše tijelo će se samo od sebe vratiti na staro, kako vrijeme bude prolazilo.

Koliko god bili iscrpljeni, uvijek ćete biti budni kada će vas dijete trebati, i nevjerojatno koliko ćete imati snage za to. Izluđivat će vas plač djeteta, jer nećete znati kako mu pomoći, ali kad mu pomognete osjećat ćete se kao superheroj.

Spavat ćete, naravno da hoćete, samo ne toliko sati kao do sada, ali dovoljno da funkcionirate. Dijete će postati vaš 24-satni posao, ali najbolji posao kojeg ste ikada imali. Imate ćete vremena i za svoje nokte i kosu, posebice ako je s vama tata.

Sve će vam se promijeniti kada se beba rodi, ali nikada se više nećete niti htjeti vratiti na staro. Puno puta ćete se pitati kako ste mogle živjeti bez tog malog bića. U trenutku kada postanete majke, vaš život biti će ispunjeniji, bogatiji i ljepši.

Zato koliko god vas plašile sve te strašne činjenice koje slušate oko sobe, ne brinite, jer pored njih postoji još toliko toga lijepog, zbog čega se više nikad nećete htjeti vratiti u nazad.

Autor: A.Z., Foto: mathom/Shutterstock