Suhoća usta

suhoća usta

Ako ste primijetili da vam nedostaje sline, bilo bi dobro posavjetovati se s liječnikom o tome što je dovelo do suhoće i što bi se moglo učiniti po tom pitanju. Suhoća usta je problem koji se može riješiti, a u nastavku slijede metode koje bi vam mogle pomoći.

Suha usta

Postoji više uzroka zbog kojih mnogi imaju suha usta, a jedan od njih su i lijekovi. Dokazano je da velik broj lijekova može uzrokovati suhoću, pa su se tako na popisu našli paroksetin, antihistaminici, fluoksetin i enalapril. Ukoliko lijek koji koristite dovodi do suhih usta, najbolje je zatražiti liječnika da vam prepiše drugi recept.

Znate li zašto treba piti vodu? Puno je razloga zašto treba svaki dan popiti između 6 i 8 čaša vode. Želite li potaknuti proizvodnju sline, u čašu vode možete dodati jabučni ocat ili sok od limuna. Bit će dovoljno pola male žlice jednog ili drugog sastojka.

Bilo bi dobro izbjegavati sastojke zbog kojih će usta biti suha. Tako sa savjetuje smanjena konzumacija alkohola i kave jer će prekomjerno konzumiranje dovesti do čestog mokrenja zbog čega će tijelo izgubiti previše tekućine.

Treba smanjiti i unos gaziranih pića jer ako je prisutna suhoća usta, to znači da nemate dovoljno sline koja bi razgradila kiselinu koja se nalazi u gaziranim pićima. Ne bi bilo loše odreći se slane hrane te što manje jesti slatkiše.

Koristite li vodicu za ispiranje usta, trebali bi uzimati samo one koje u sebi nemaju alkohola, budući da alkohol može isušiti sluznicu te nadražiti zubno meso.

Nije važna samo vodica, nego i pasta koju koristite za pranje zubi. Odlučite se za paste koje ne sadrže SLS ili natrijev lauril sulfat, budući da upravo on može nadražiti tkivo u ustima.

Problem sa suhim ustima imaju svi koji su barem jednom liječili upalu sinusa ili se već duže vrijeme bore s alergijama. Želite li spriječiti suhoću, potrebno je krenuti na vrijeme s liječenjem bolesti sinusa.

Usta možete navlažiti i uz pomoć tvrdih bombona bez šećera ili žvakaćih guma. Proizvodi koji nemaju šećera sadrže ksilitol, uz čiju će se pomoć smanjiti broj bakterija odgovornih za nastanak karijesa.

Pomoći će i druge namirnice poput ljute paprike te ostalih ljutih začina zbog kojih vam mogu suziti oči ili curiti nos. Oni će isto tako potaknuti lučenje sline, a potrebno je samo dodati začine u određena jela. Dobit ćete ukusno i zdravo jelo s kojim ćete riješiti zdravstvene tegobe.

Autor: S.Š., Foto: Michelangelo Gratton/Shutterstock