Prirodno liječenje čira na želucu

prirodno liječenje čira na želucu

Čir na želucu je rana koja nastaje na želučanoj sluznici na gornjem dijelu tankog crijeva. Stvara se u trenutku kad probavni enzim pepsin krene izjedati tkivo. Zahvaljujući modernim antibioticima moguće je uništiti bakteriju Helicobacter pylori koja uzrokuje velik broj čireva, ali ne treba zaboraviti i da postoji prirodno liječenje čira na želucu.

Ako ste dobili čir za oporavak će biti potrebno oko osam tjedana, nakon čega bi se trebali okrenuti prirodnim metodama kao što su biljni lijekovi. Dobro je znati kako s biljnim lijekovima ne treba počinjati dok uzimate antibiotike.

Prirodno liječenje čira na želucu

U liječenju želučanih tegoba kao što je čir dokazano pomaže sladić, koji pomaže stvoriti zaštitni sloj između želučanih kiselina i unutrašnje stijenke želuca. Možete ga nabaviti bez glicirizina jer obični sladić može uzrokovati visok krvni tlak. Žvačite dva sladića svakih 30 minuta i to prije obroka.

Kora glatkog brijesta je ljekovita biljka koja ima višestruku primjenu. Osim što je dobra za liječenje grlobolje, proizvodi velike količine sluzave želatinozne tvari koja pomaže zaštititi želučanu sluznicu.

Napravite čaj od kore glatkog brijesta tako što ćete jednu malu žlicu brijesta staviti u šalicu vruće vode, procijediti i zatim popiti. Bit će dovoljne 3 šalice dnevno. Biljni čajevi koji rješavaju želučane tegobe su čaj od nevena, bijelog sljeza i medunike.

Sjemenke lana su isto tako korisne namirnice jer pomažu umiriti želučanu sluz. Možete ih prožvakati i zatim progutati, a osim što su odlične za želudac, bogate su i omega 3 masnim kiselinama koje pomažu smanjiti razinu kolesterola.

Sok aloe vere je proizvod koji ima veliku vrijednost kad je u pitanju bolje zdravlje kao i zaštita od brojnih bolesti. Radi se o narodnom lijeku protiv čira jer smiruje crijevno-želučane upale te pomaže smanjiti izlučivanje želučanih kiselina. Dovoljno je popiti jednu trećinu šalice tri puta dnevno.

Kad su u pitanju bolovi u želucu pomoći će čaj od kamilice, budući da je poznat kao moćno protuupalno sredstvo. U šalicu se stave dvije male žlice osušenih cvjetova kamilice i prelije s vrućom vodom. Pusti se da odstoji nekoliko minuta, zatim se procijedi i popije. Bol će ublažiti i metvica jer isto kao kamilica ima protuupalno djelovanje.

Dobro je što se čir u velikom broju slučajeva može spriječiti. Ako je već prisutna bakterija H. pylori, poznato je da vitamin c može usporiti njen rast. Rajčice i agrumi su odličan izvor vitamina c, ali ih treba izbjegavati ako vam je već dijagnosticiran čir.

Stres je jedan od uzročnika brojnih bolesti, pa tako i brojnih želučanih problema. Želite li se uvjeriti da ste pobijedili stres, pronađite dovoljno vremena za masažu ili bilo što zahvaljujući čemu ćete se moći opustiti.

Postoji mnogo načina na koje možete smanjiti osjećaj neugode i ponovno pojavljivanje čira na želucu. U videu provjerite kako olakšati tegobe.

Autor: S.Š., Foto: GeoDum/free images