Najbolji čaj za želudac

biljni čaj

Najbolji čaj za želudac riješit će sve vaše probleme sa želucem. Mliječni proizvodi, kava, šećer i alkohol često izazivaju nadutost, žgaravicu, vjetrove, proljev i probavne smetnje, a kao najbolje rješenje za takve probavne smetnje se smatra konzumacija čajeva.

Brojne biljke mogu utjecati na gastrointestinalni sustav, a one najučinkovitije se nalaze u svakom kućanstvu. Čaj od đumbira, čaj od mente i čaj od kamilice se najčešće koriste kako bi se smirili abdominalni simptomi.

Liječenje nadutosti

Ljekovitost đumbira je velika, a između ostalog on se može koristiti za liječenje nadutosti. Čaj od đumbira će pomoći regulirati spore probave. Njegova najveća učinkovitost je u liječenju povraćanja i mučnine, a za razliku od tableta protiv mučnine, đumbir neće uzrokovati pospanost. Iz tog razloga je omiljen kao prva pomoć kod mnogih osoba koje pate od mučnine. Kandirani ili sušeni đumbir isto tako mogu pomoći kod povraćanja i mučnine.

Čaj od đumbira se priprema od žličice sušenog đumbira u prahu koji se stavlja u jednu i pol šalicu kipuće vode. Čaj je potrebno zasladiti isključivo medom i piti navečer.

Čaj od mente

Osim osvježavanja daha, čaj od mente smiruje živčani sustav te predstavlja odličan tretman kod ublažavanja probavnih smetnji, grčeva i vjetrova. Menta liječi i sindrom iritabilnog crijeva, crijevnog poremećaja koji uzrokuje nadutost, bol u trbuhu i nepravilan rad crijeva. Preporučuje se redovita konzumacija čaja od mente jer će pomoći cijelom gastrointestinalnom sustavu funkcionirati fluidno.

Čaj od mente se radi tako da se u jednu šalicu vruće vode ubace dvije žličice sušene mente na 10 minuta, za kraj se čaj zasladi po potrebi s medom. Čaj od mente je potrebno piti ujutro i navečer prije spavanja.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice djeluje kao blagi tretman za gastrointestinalne probleme, a može djelovati na probavni trakt na brojne ljekovite načine. Kamilica ublažava probleme sa žgaravicom i nadutost i djeluje smirujuće na sluznicu probavnog trakta. Prirodna sedativna svojstva kamilice opuštaju cijelo tijelo, što pomaže nelagodi uzrokovanoj stresom.

No, ponekad kamilica može izazvati alergijske reakcije posebice kod osoba koje su osjetljive na krizanteme i ambroziju.

Čaj od kamilice se radi tako da se u šalicu vruće vode stave dvije žličice suhe kamilice i ostavi da djeluje oko 10 minuta. Na kraju se čaj zasladi medom po želji i pije se ujutro i navečer.

Autor: A.Z., Foto: Africa Studio/Shutterstock