Prirodni lijekovi za proljev

prirodni lijek za proljev

Dogodi li se proljev cilj je izbjegavati sve što ga može pogoršati te spriječiti dehidraciju. Kako bi bili sigurni da ćete ga se što prije riješiti, slijede prirodni lijekovi za proljev koji će vam pomoći da prebrodite teško stanje na što jednostavniji način.

Prirodni lijekovi za proljev

Postoji nekoliko načina kako se možete boriti protiv proljeva, a na popisu su se našli adstringentni čajevi te vlakna koja privlače višak tekućine unutar crijeva.

Koliko ste puta imali priliku čuti da je crni čaj dobar za rješavanje probavnih smetnji? Ako ste dobili proljev i želite se izliječiti, potrebno je popiti crni čaj sa šećerom. Radi se o ljekovitom napitku koji će pomoći rehidrirati tijelo zahvaljujući adstringentnim taninima koji zaustavljaju upijanje toksina u crijevu te smanjuju crijevne upale.

Pomoći će i čaj od kupina. Zahvaljujući taninima kupine se već duže vrijeme koriste za liječenje probavnih problema. Potrebno je prikupiti 1 g osušenog kupinovog lišća i preliti sa šalicom vruće vode. Lišće ostavite da se namače nekoliko minuta i potom procijedite. Dovoljno je popiti tri šalice čaja dnevno između obroka.

Kanadska žutika je još jedna namirnica koja će pomoći riješiti problem. Zbog berberina, glavnog sastojka biljke, kanadska žutika se često spominje kao biljni antibiotik koji daje odlične rezultate. Dovoljno je uzimati dvije kapsule od 120 mg svaki dan dok tegoba ne nestane u potpunosti.

Kad je u pitanju liječenje probavnih tegoba ne treba zaboraviti da je važna i najbolja hrana za probavu. Radi se o namirnicama koje će vam pomoći da bolove u želucu, nadutost i sve ostale tegobe izliječite na što brži i jednostavniji način.

Na početku liječenja treba krenuti s tekućom hranom kao što je pileća ili pureća juha. Upravo se juhe smatraju najboljim rješenjem budući da tijelu pružaju dovoljno bjelančevina, elektrolita iz soli te vode. Tada treba izbjegavati voćne sokove u kojima ima previše šećera fruktoze, a kojem inače treba dugo vremena za probavljanje.

Važno je izbjegavati teško probavljivu hranu poput kelja, graha i kupusa. Mrkva je odličan izbor. Nju je potrebno kuhati dok ne omekša dovoljno i potom promiješati s malo vode kako bi na kraju dobili pire. Bit će dovoljno da svakih sat vremena pojedete dvije žlice pirea.

Bučine sjemenke su još jedna namirnica s kojom ne možete pogriješiti. Odlične su jer pomažu upiti višak tekućine u crijevu zahvaljujući čemu se može povećati masa stolice. Dovoljno je svaki dan uzeti 2 žlice pomiješane s vodom.

Primijetite li da svaki put nakon konzumiranja mliječnih proizvoda imate probavnih smetnji, potrebno je izbaciti takve proizvode iz prehrane jer je moguće da ne podnosite laktozu.

Autor: S.Š., Foto: Michael Stocks/free images