Prirodno liječenje hemoroida

žena leži na krevetu

Hemeroidi nisu opasni, ali su vrlo neugodni zbog čega ih je potrebno liječiti na vrijeme. Ponekad je potrebno uvesti i neke promjene u prehrani, ali i u životnim navikama kako bi se neugoda ublažila. Ono što je potrebno je održavati pravilnu higijenu, hraniti se zdravom prehranom bogatom biljnim vlaknima i unositi dovoljno tekućine u organizam. Može se pomoći i prirodnim lijekovima protiv hemeroida, a neki od njih su neven, peršinov list, čuvarkuća, divlji kesten, gospina trava i krumpir.

Neven

Neven je poznat po smanjivanju infekcija i upala tako da djeluje zacjeljujuće. Nevenova mast se pomiješa a malo meda i namaže u debljem sloju na hemeroide.

Peršinov list

Za prirodni lijek peršinovim listom je potrebno zagrijati 1 dcl maslinovog ulja u koji se doda 10 struka peršina koji mora biti opran i posušen. Smjesa se miješa na vatri s koje se makne kada poprimi smećkastu boju. Kada smjesa odstoji jedan dan procijedi se kroz gazu i čuva se u bočici, koristi se nakon tuširanja hladnom vodom.

Čuvarkuća

Lijek od čuvarkuće, limuna i meda se radi tako da se limun dobro opere i stavi u vodu u koju se doda žličica sode bikarbone, pa se pusti da odstoji jedan sat. Nakon toga limun se dobro ispere i nareže na kriške. Limunu se dodaju čisti listovi čuvarkuće koje je prethodno potrebno samljeti i procijediti kroz gazu. U dobivenu tekućinu se dodaje livadski med. Dobivenu smjesu je potrebno svaki jutro uzeti natašte po jednu žlicu i tako mjesec dana.

Divlji kesten

Divlji kesten stimulira i jača rad krvnih žila i djeluje antiupalno. Kako bi olakšali simptome vanjskih hemeroida koristiti ekstrakt divljeg kestena u kremi ili gelu, a možete ga koristiti lokalno i unutarnje.

Gospina trava

Gospina trava pomiješana u maslinovom ulju može suzbiti bol zbog čega je poželjna u korištenju protiv boli koju uzrokuju hemeroidi. Potrebno ju je direktno nanijeti na vanjske hemeroide.

Krumpir

Krumpir pomaže tako da se nariba i prelije maslinovim uljem. Dobiveni lijek se priprema na način da se stavi na gazu i nasloni na bolne hemeroide. Takav je oblog potrebno držati cijelu noć.

Autor: A.Z., Foto: Karuka/Shutterstock