Prijevremeno rođena beba

mala beba

Ako vam se beba rodila prije vremena znajte da joj treba puno vaše topline, pažnje i nježnosti. Vrlo je važno da bebu često posjećujete i da s njom ostvarite bliski kontakt. Tepajte svojoj bebi i što češće ju dodirujte.

Beba će zapamtiti svaki vaš dodir, kao i boju vašeg glasa, a nakon što bude otpuštena iz bolnice, morat ćete odlaziti s njom na redovite kontrole, ovisi koliko često će to zahtijevati njen pedijatar.

Ako se beba rodi prije 37. tjedna trudnoće, ona se smatra prijevremeno rođenom bebom, a od 24. tjedna se beba najranije može roditi, a da ima šanse za preživljavanje, dok bebe koje se rode prije 24. tjedna nisu spremne za preživljavanje.

Bebe rođene prije svog termina su nedovoljno razvijene i male, te teže manje od 2,5 kile. One bebe koje se rađaju prije 28. tjedna su posebno osjetljive jer su njihovi organi nezreli, te ne mogu dobro funkcionirati van majčinog trbuha. Bebe koje su rođene prijevremena najčešće imaju problema sa žuticom, neurološkim problemima, probleme s disanjem, kardiovaskularne probleme, probleme s prehranom, netoleranciju na mlijeko, poremećaje u razvoju krvnih žila u oku, te su jako sklone infekcijama.

Tek kada bebe dosegne oko 1,8 kila, može napustiti inkubator. Osnovne karakteristike prijevremeno rođenih beba su nezrelost sistema i organa koji su važni za njihov život. Bebina koža je prekrivena dlačicama, t eje tanka, a krvne žile ispod nje su i dalje vidljive. Potkožno masno tkivo i mišići su slabije razvijeni, pa beba izgleda mršavo i sitno. Plač prijevremeno rođene bebe se jedva čuje, a spolni organi su i dalje nerazvijeni. Kako vrijeme bude prolazilo, prijevremeno rođena beba će rasti, sazrijevati i napredovati, te će polako dobivati izgled bebe kakav treba imati.

Svaka prijevremeno rođena beba treba biti smještena u inkubator, jer ima nezreli sistem regulacije temperature tijela, zbog čega bez podešavanja vanjske temperature ne može održavati normalnu tjelesnu temperaturu.

U inkubatoru se lakše podešava temperatura i vlažnost, te inkubator predstavlja izoliranu sredinu za dijete, te ju na taj način štiti od raznih infekcija. Inkubator je najbolje rješenje za prijevremeno rođenu bebu, a omogućuje joj najbolje okruženje ako je bolesna ili nezrela.

Autor: A.Z., Foto: Byelikova Oksana/Shutterstock