Pribor za šivanje

plavi konac na slici
Plavi konac na slici, Foto: matka_Wariatka/Shutterstock

Možete li zamisliti da u kući nemate konac za šivanje? To je malo teže obzirom da je njegova primjena već duže vrijeme sastavni dio svakodnevnog života. Nije rijetkost da se dogodi da vam se odšije dugme ili se materijal rastvori na određenom mjestu. Upravo kako ne bi morali zbog svake sitnice trčati do krojačice, dobro je imati osnovno znanje o šivanju i svu potrebnu opremu.

Nije nepoznanica kako postoji nekoliko vrsta konca za šivanje, ovisno što treba zaštiti. Postoji konac za šivanje odjeće, pa i konac koji se koristi na kirurgiji kada treba zašiti ranu kao posljedicu neke nezgode.

Konac dolazi u različitim bojama, a vaš će odabir ovisiti o tome kakva vam je boja dugma. Ako slučajno nemate u kući zalihu konca dobro je znati par korisnih informacija. Prije kupovine razmislite koliko vam zaista treba.

Smatrate li da ste skloni nezgodama i da vam konac treba češće tada ćete se odlučiti za zgodna pakiranja po nekoliko rolica u raznim bojama. Slobodno odaberite uz konac i sve ostalo što vam može zatrebati poput naprstnjaka.

Sigurnost je ipak najvažnija. Osim naprstnjaka dobro je imati i metar koji je ključan kada je u pitanju šivanje majice, haljine, prekrojavanje. Ako niste sigurni to je ipak najbolje prepustiti stručnjacima.

Sada imate sve što vam je potrebno no znate li kako zašiti dugme? To nije nikakva mudrolija, a dovoljno je samo malo strpljenja. Uzmite tanju iglu jer ne želite da rupe budu prevelike i vidljive. Provucite konac kroz iglu i izvucite tako da dužine bude najviše 20 cm.

Zavežite čvor na kraju i ako treba ponovite radnju nekoliko puta dok ne budete sigurni da je čvor dovoljno čvrst. Uzmite hlače i na mjesto gdje je nekad bilo dugme počnite sa šivanjem samo pazite da ne uništite materijal.

Uzmite dugme i ovog puta provucite iglu kroz njega. Ponovite radnju nekoliko puta dok niste sigurni da ste dobro pričvrstili. Na kraju zavežite konac još jednom kako dugme ne bi ispalo.

Autor: S.Š. Foto: matka_Wariatka/Shutterstock