Prehrana u trudnoći

prehrana u trudnoći

Zdravlje treba uvijek biti na prvom mjestu bez obzira jeste li trudni. Tijekom trudnoće treba biti posebno oprezan i paziti na unos određenih namirnica koje u sebi imaju dovoljnu količinu vrijednih nutrijenata. Kako se treba hraniti u trudnoći?

Prehrana u trudnoći ne traži da poremetite svoj dosadašnji ciklus osim ako niste bili na dijeti, nego je važno da pazite na unos kalcija i željeza. Svaka trudnica bi se trebala pobrinuti da konzumira namirnice obogaćene vitaminima i mineralima, a koji sudjeluju kod razvoja zametka. Ne preporuča se uzimanje dodataka u obliku tableta bez prethodne konzultacije s liječnikom.

Kako bi uvijek dobili dovoljno nutrijenata potrebno je znati gdje ih ima najviše. Vitamin D nalazi se najviše u plavoj ribi i proizvodima od neobrana mlijeka. Dovoljna količina željeza nalazi se u ribi, mesu divljači, jajima, leći i grahu, a folna kiselina u jajima te svježem povrću i voću poput dinja, naranči i kivija. Doktori savjetuju unos kalcija barem tri puta dnevno.

Trudnice teže podnose duža razdoblja bez hrane i zbog toga bi trebalo ravnomjerno raspodijeliti obroke jer beba svakog trenutka u skladu sa svojim potrebama uzima hranjive sastojke koji se nalaze u krvi majke. Jedite 5 puta na dan.

Zdrava i uravnotežena prehrana ne odnosi se samo na učestale obroke nego i na raznovrsnost namirnica. Žena koja je u drugom stanju trebala bi na svom dnevnom meniju imati nekoliko različitih vrsta namirnica kao što su mliječni proizvodi, jaja, povrće i voće te meso i riba. Bjelančevine životinjskog porijekla od velike su važnosti za trudnice, a posebno u zadnja tri mjeseca. Dva puta na dan treba pojesti jaja, meso ili ribu.

Trudnoća je drugo stanje tijekom kojeg tijelo žene prolazi kroz velike promjene i ako je sve u redu, buduća mama bi trebala uživati cijelo vrijeme. Za sigurnih i sretnih devet mjeseci važno je pripaziti na čistoću i paziti da se sve namirnice dobro operu, a svako meso dobro ispeče.

Autor: S.Š., Foto: leedsn/Shutterstock