Pravilna njega biljaka

njega biljaka

Biljke su prekrasne sa vim svojim oblicima i bojama. One osim što ukrašavaju naš dom ili vrt i pročišćavaju zrak. No svaku biljku treba znati pravilno njegovati, kako bi ona bila zdrava i kako bi ukrašavala vaš dom jako dugo vremena. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako na ispravan način njegovati biljke, te što napraviti ukoliko ste pogriješili u njezi.

Biljke se vrlo lako mogu pogrešno gnojiti, tu zapravo i nije tako teško pogriješiti, jer se kod gnojenja ne smije kasniti, a ne smije se niti pretjerati. Zalihe hranjivih materijala kod sobnih biljaka, se vrlo brzo potroše, pa je neophodno biljkama dodavati dodatne vitamine. Važna je zemlja u kojoj je biljka, jer ako je biljka u kvalitetnoj zemlji, imati će dovoljno hranjivih tvari, jer kvalitetna zemlja ima dovoljno vitamina za mjesec dana. Nakon što prođe prvih mjesec dana, biljku morate nastaviti gnojiti.

Postoje gnojiva u tekućem obliku koje možete odmah zajedno sa vodom dodavati u biljku. Biljke treba hraniti jednom ili dva puta na tjedan, ovisno o kojoj biljci je riječ. Nikada nemojte zalijevati gnoj na suhu biljku, i prije gnojenja biljke, biljci zaštitite cvijetove i listove.

Najčešća greška kod održavanja biljaka je pretjerano zalijevanje. Biljke češće venu od pretjeranog zalijevanja, nego od ne zalijevanja. Simptomi previše zalivenih biljaka su isti kao i kod presušenih biljaka, samo je razlika u tome što je korijen previše zaljevane biljke u vlažnoj zemlji.

Biljke koje trunu zbog previše zalijevanja treba odmah presaditi u drugu zemlju i skratiti korijen sve do zdravog dijela. Na kraju stavite vitamine u zemlju, te biljku sljedećih nekoliko tjedana zaljevajte malo po malo. Tek kada biljka počinje tjerati mlade listove, možete ju početi obilnije zaljevati.

Ukoliko vam se biljke razbole gljivicama, koje se javljaju u obliku smečkastih i žučkastih mrlja na listovima, te bijelih naslaga na unutrašnoj strani listova, pokušajte za početak ukloniti napadnute listove. A ako vam niti to ne pomogne, nažalost jedino što možete je baciti biljku.

Autor: A.Z., Foto: Diana Taliun/Shutterstock