Pravilan odabir grudnjaka

savršeni grudnjak

Grudnjak je onaj odjevni predmet koji svakodnevno nosimo odkada smo odbacile topiće i potkošulje u osnovnoj školi. Iako je dio svakog našeg dana, i nosimo ga već godinama, prečesto odaberemo onaj krivi. Ima toliko modela i oblika od kojih možemo izabrati da se izgubimo u moru informacija i naposlijetku jednostavno kupimo onaj koji nam se sviđa i relativno dobro nam pristaje.

Mary Phelps Jacob bila je prva žena koja je odlučila od onoga što je prije bio korzet učiniti nešto nalik grudnjaku koji poznajemo danas. Kako je raslo razumijevanje anatomija i potreba koje ima moderna žena i grudnjaci su se mijenjali i postajali udobniji, pružali veću potvrdu ili su prilagođeni aktivnostima poput sporta i rekreacije.

Zašto toliko često odabiremo krivu veličinu grudnjaka ili krivi model za svoje tijelo? Da bismo mogle donijeti informiranu odluku i dobile maksimalnu estetsku korist, kao i najveću moguću razinu ugode, potrebno je znati neke stvari. Što znače brojke nakon slova? Npr 75, 80 ili 95.  One govore o opsegu leđa. Stoga krojački metar u ruke i izmjerite svoj prsni koš na mjestu na kojem je najuži, tj. tik ispod grudi.

Odabir prave veličine košarica također zna stvarati probleme. Nemojte odokativno procjenjivati da će vam baš taj grudnjak pasati. Isprobajte ga. Ako grudi lijepo sjedaju unutra i ništa se ne prelijeva, ali istodobno se košarica na ni jednom mjestu ne odvaja od kože, pokušajte dignuti ruke. Ako još uvijek sve stoji na mjestu pronašli ste pobjednika. Čak 80 posto žena u ovome trenu nosi krivu veličinu košarica, ili premalene koje se urezuju ili prevelike koje se otvaraju pri svakom naginjanju.

Imate li veće grudi vjerojatno ste se susrele sa noćnom morom odabira udobnog grudnjaka. Za vas vrijedi isto pravilo. Podignite ruke u zrak nakon što ste ga odjenule i ako ništa nije gdje ne treba biti pronašle ste pravi. Posebice pripazite da  naramenice ne budu pretanke kako se nebi urezivale zbog težine grudi.

Posebno bitan savjet je udebljate li se ili smršavite pa čak i tako “malo” kao što je pet kilograma odmah potražite novi grudnjak. Konstitucija tijela se promijenila i stari više ne može obavljati svoj posao u ovim promijenjenim uvjetima. Želimo vam sretan lov na ovaj mitski odjevni predmet koji nazivamo savršeni grudnjak. On je negdje vani i čeka na vas.

Autor: L.K., Foto: Arman Zhenikeyev/Shutterstock