Pranje tapeciranog namještaja

tapecirani namjestaj

Za dekor tkanine i tapecirani namještaj vrijedi isto što i za druge tkanine – što ih redovitije čistite to dulje traju. Prljavština, prašina, dlake, i ljudske i od kućnih ljubica, gelovi i sprejevi za kosu, ako i dim cigareta, pare od kuhanja, sve se to naposljetku uvlači u tkanine i skuplja na naslonima stolica i sofa. Svaki tjedan treba usisati one dijelove namještaja koji su tapecirani i s vremenom na vrijeme okrenuti jastučiće tako da jedna strana ne bude bljeđa od druge.

Iako se na tržištu nudi bezbroj pjena i drugih sredstava za čišćenje tapeciranog namještaja, prije nego što upotrijebite takvo sredstvo ili bilo koji način čišćenja, potražite na svojem namještaju etiketu s uputama za održavanje (na svakom komadu namještaja koji je tapeciran trebale bi biti pričvršćenje standardne oznake koje određuje industrija za proizvodnju namještaja) kako bi se znalo koja je metoda čišćenja prikladna za određenu vrstu tkanine.

Ako namjeravate kupiti tapecirani namještaj, bilo bi dobro da prvo provjerite iziskuje li održavanje namještaja koji ste odabrali kakav poseban postupak i da li vam to odgovara.

Značenje standardnih oznaka

W: ovo slovo označava da se tkanina na tapeciranom namještaju smije čistiti samo pjenom ili drugim odgovarajućim sredstvima na osnovi vode namijenjenim isključivo tkaninama na tapeciranom namještaju.

S: upućuje na to da se smije koristiti samo otopina za kemijsko čišćenje koja nije izrađena na osnovi vode. To znači da se preporučuje kemijsko čišćenje osim u slučaju pojedinih mrlja.

X: znači da se tkanina na tapeciranom namještaju treba redovito usisavati i da se ne smiju koristiti nikakva sredstva za čišćenje.

Prije nego upotrijebite bilo kakvo sredstvo za čišćenje tapeciranog namještaja, nemojte zaboraviti da se namještaj treba prvo očistiti usisavačem kako bi se uklonila prašina i druga prljavština. Uvijek isprobajte pjenu za čišćenje na skrivenom mjestu na tkanini da biste ispitali postojanost boja.

Nanesite malo pjene na odabrano mjesto i ostavite da djeluje neko vrijeme, a potom je očistite tapkanjem pomoću čiste papirnate maramice ili papirnatog ručnika. Ako na papirnatoj maramici ili ručniku ne ostane boja onda možete upotrijebiti proizvod: ako tkanina pušta boju, obratite se serviseru za kemijsko čišćenje.

Autor: S. G., Foto: Stephen VanHorn/Shutterstock