Održavanje čistoće u kući

red u kuci

Održavati stan urednim ne bi trebao biti težak posao. A da to ne bi postalo naporno najbolje je ne dopustiti da se nakuplja prljavština i prašina te gomila nered. Ukoliko želite spriječiti nastajanje nereda, obrišite mrlje čim se nešto prolije, na primjer, ili operite prljavo suđe prije nego se nagomila na sudoperu i ostanete bez ijedne čiste čaše ili šalice.

Prebrišete li na brzinu kuhinjski namještaj svako toliko, nećete se kasnije toliko namučiti ribajući naslage prljavštine. Volite li doista svoj dom i stalo vam je do stvari u njemu – stvari koje ste teškom mukom stekli – briga za njih postaje biše užitak nego obaveza.

U početku je dobro napraviti plan spremanja za svaki tjedan. To ne smije biti nešto što će vas opterećivati, no budete li se pridržavali plana, bit će vam ugodno doći u pospremljeni stan nakon posla, a “veliko” spremanje svest će se na minimum.

Počnite s tim da otvorite prozore kako bi izašao ustajali zrak, zatim pokupite sve što je razbacano po sobi – novine od prethodnog dana, reklamne listiće, stari televizijski program, sve što treba baciti u smeće – i vratite stvari ili na svoje mjesto ili ih bacite.

Uvelo ili osušeno cvijeće koje se nikakvim čudom više ne može oporaviti također treba baciti – zamotajte ga u novine i bacite kantu za smeće, a smrdljivu vodu prolijte u zahod (nikad je nemojte prolijevati u sudoper jer vrvi bakterijama). Ako ste pušač, ispraznite sve pepeljare i provjerite nalaze li se u kutijama za šibice već izgorjele šibice koje više ne možete koristiti.

Planirajte da jedanput tjedno usisate tepihe, presvlake na namještaju i zastore, te prebrišete prozorske daske i okvire. Oprašite i ulaštite namještaj i obrišite vrata. U spavaćoj sobi skinite posteljinu s kreveta, prozračite madrac i usisajte s druge strane.

Tako nećete samo održavati madrac čistim nego ćete ga i izravnati. Otprilike takav plan čišćenja trebao bi vam pomoći da stan održite urednim, čistim i ugodnim. Djelomice radi higijene, a djelomice zbog svijetlih, najčešće bijelih površina, u održavanju kuhinje i kupaonice obično treba uložiti malo više energije.

Autor: S. G., Foto: Diego Cervo/Shutterstock