Poremećaji prehrane kod djece

slika tinejdžera o sebi

Izgled, moda i mišljenje vršnjaka više djeluju na izbor namirnica tinejdžerica nego prave potrebe njihova tijela, čije su nutritivne potrebe u toj dobi najveće.

Prije nekoliko desetljeća za prehranu tinejdžera bila je odgovorna obitelj, a danas je sasvim drugačije. Djevojčice ranije sazrijevaju i u tome hoće li biti društveno prihvaćene odlučuju prijateljice, a ne obitelj.

Pod utjecajem nepisanih pravila industrije mode, čini se da više nego ikada prije biraju manje uravnotežen jelovnik. A baš sada, i to osobito u dobi između 14. i 18. godine, nutritivne potrebe su veće nego u bilo kojoj drugoj dobi.

Mlade su djevojke možda nesvjesne te činjenice i više su posvećene vanjskom izgledu te su mnoge u stalnom traganju ua “dijetom” koja bi im omogućila da izgledaju kao “catwalk” modeli. Greška!

Redukcijske dijete i detoksikacijski programi sada nisu preporučljivi te neke tinejdžerice znanje može dovesti i do ozbiljnih poremećaja u prehrani, od kojih su najčešće anoreksija i bulimija.

Vitamini, minerali, bjelančevine, zdrave masnoće, ugljikohidrati – sve je to sada potrebno mladim djevojkama koje upravo sada dosežu svoju visinu, izgrađuju kosti, mišićnu masu, a i spolno sazrijevaju.

Željezo, kalcij, cink, folna kiselina – neki od najvažnijih nutrijenata za zdrav razvoj – najčešće će, nažalost, tinejdžerici nedostajati te je od velike važnosti da se u toj dobi “naoruža” svim potrebnim informacijama kako bi prevenirala ili korigirala moguće nedostatke.

A zašto ne ući u kuhinju i možda prvi put kreirati jednostavno, zdravo jelo i osjetiti da je ipak ona ta koja hranom može poboljšati svoje zdravlje, a u isto vrijeme uživati u njenim okusima. Ne samo da će se tako osjetiti zrelije nego će time postati odgovorna za ljepšu kožu, kosu, tijelo i um!

U dobi između 12 i 18 godina dnevna doza željeza za mlade djevojke iznosti 14,8 mg. Razlog je gubitak željeza mjesečnicom, a mlade djevojke imaju obilnije mjesečnice nego žene u dvadesetim ili tridesetim godinama.

Mnoga istraživanja, nažalost, potvrđuju da mlada djevojka zadovoljava samo oko 60 posto dnevnih potreba za željezom i stoga ne čudi što je jedna od četiri anemična. Simptomi anemije su umor, blijedilo, slabost, nedostatak energije, ubrzaniji rad srca, česte glavobolje, a za tinejdžerice je osobito važno da nedostatak željeza smanjuje koncentraciju i otežava intelektualni rad u školi.

Anemija osobito prijeti tinejdžericama koje odluče postati vegetarijanke, a jelovnik im je nutritivno siromašan, te onima koje primjenjuju redukcijski program prehrane.

Autor: S.G., Foto: Bikeriderlondon/Shutterstock