Elegantne i funkcionalne dječje sobe

dječja soba

Trik u dizajniranju dječje sobe koja s najvećim ocjenama polaže test vremena i prilagođava se različitim ukusima je pristupiti joj kao bilo kojoj drugoj sobi u vašem kućanstvu.

Dekoracija dječje sobe može biti izazovna. Naravno, želite stvoriti lijep prostor koji vaš mališan voli i želi u njemu provoditi vrijeme. No opet, želite da ujedno bude praktičan i izdrži sate i sate dječje igre ali i da se lako prilagođava vašem dijetu kako raste.

Neutralni komadi pokućstva

Prije odlaska u kupovinu i preopterećenja nevjerojatnim nizom kućanskih potrepština za djecu, dobro je razmisliti o stilu koji želite stvoriti, a kad imate mališana, lako vas privuku živopisni predmeti koje vidite u vrtiću. Međutim, slatkoća tih komada daleko nadmašuje njihovu dugotrajnost. Krevet, komoda, noćni ormarić, polica i lampa mogu ostati u sobi vašeg djeteta dok ono ne bude spremno za fakultet. Ako odaberete neutralne izdržljive komade kako bi osnova dizajniranja bila jednostavna, možete s njima varirati kroz sve godine i faze odrastanja vašeg djeteta. Odaberite ‘namještaj za odrasle’ kako ga ne bi morali mijenjati svakih par godina kako ga dijete prerasta, a ako se odlučite za ukrasnu tapetu, odaberite nešto jednostavno i neutralno što bi vrlo lako moglo odgovarati djetetu, tinejdžeru i odrasloj osobi.

Višenamjenski namještaj

Namještaj s više namjena je najbolji izbor kada pričamo o uređenju dječje sobe, pogotovo kada dođe vrijeme da morate prebaciti sobu iz prostora koji je pogodan za dojenče u onaj koji je spreman za dijete. Upravo zbog toga, razmislite izvan okvira i standardnih ideja stola za presvlačenje i kupite stol ili komodu na koju možete postaviti presvlaku. Slično tome, nakon kolijevke dolazi vrijeme za kupnju kreveta. Zapamtite da kod odabira posebnu pažnju pridodate onima s ugrađenom pohranom ispod što će vam pomoći u želji da soba ostane svježa i čista, a istovremeno će vam pružiti dodatan prostor za odlaganje zalihe igračaka, jer igračaka nikad dosta. Olakšajte si život, pa potražite načine na koje stvari mogu biti praktične u dječjoj sobi. U potpunosti je pametno uložiti u višenamjenski kvalitetni ormar, police, stol, kutije za pohranu i komodu za prostor vašeg djeteta jer bez obzira na dob, djeca će uvijek imati stvari, a ovako nećete svakih nekoliko godina morati u velike kupovine.

Umirujuće i ugodno mjesto za odmor

To podrazumijeva kako žarke boje i pretjerani uzorci nisu dobar odabir, dok bijela boja i prigušene tople boje vrlo lako mogu stvoriti ugodan prostor spavaće sobe za vaše dijete. Zapamtite, boja zidova je jednostavan način promjene izgleda sobe, pa se ne trebate previše brinuti oko odabira neke idealne bezvremenske boje, već zajednički sa svojim djetetom odaberite neku prigodnu nijansu u kojoj ćete zajednički uživati​. Jer ako svog mališana uključite u postupak dizajniranja, još će se ugodnije osjećati u svom prostoru.

Probudite svoju dječju stranu

Prisjetite se kako su djeca neuredna i konstantno u pokretu, pa zato odaberite materijale i uzorke prilagođene djeci. Kod kupnje posteljine, tepiha, jastuka, saga ili zastora za prozore odaberite pristupačne i zanimljive komade koje možete brzo i efikasno oprati ili u krajnjoj liniji zamijeniti ako dođe do oštećenja. Ključ za postizanje trajnosti zabavnih, živih uzoraka u dječjoj sobi je korištenje svježih, kvalitetnih krojeva – elegantno nabrane zavjese ili jastuci s kontrastnim pokrivačem što čak i najluđe uzorke može pretvoriti u nešto profinjenije. Kad vaše dijete odluči prijeći na stil koji je malo odrasliji, temelj će već biti na mjestu i uz nekoliko jednostavnih zamjena imat ćete sve što je potrebno.

Također, u dizajn uključite dječja umjetnička ostvarenja, uokvirite crtež, postavite glineni kipić na počasno mjesto na polici pa tako odajte priznanje svojem djetetu i pokažite kako vas interesira njihov rast i razvoj i uključenost u razna područja. Istodobno, uklopite sitnice za koje znate da zanimaju vaše dijete i mijenjajte ih s vremenom, jer se dječji interesi neprestano izmjenjuju. Spavaća soba vašeg djeteta područje je u kojem će provoditi većinu svog vremena, pa je presudno da se u tom prostoru osjeća kao kod kuće.

Potpuno je u redu pustiti ih da si i sami prilagode svoj prostor jer njihova soba nikako ne smije biti lišena njihove osobnosti, pa ih potaknite da izlože neke od dražih stvari i igračaka. Primjerice, svoj glazbeni instrument ili skateboard, slike omiljenog umjetnika, figurice najdražih likova iz animiranih serija, filmova ili stripova, omiljene knjige ili glazbu koja im okupira misli. Imajte na umu da što se bolje dijete osjeća u svom vlastitom prostoru i što više poštujete njegovu jedinstvenu osobnost, to će duže biti sretno, ispunjeno i zadovoljno. Plus, kako ukusi vašeg djeteta sazrijevaju, mladenačke komade lako možete zamijeniti sofisticiranijima. A nakon što se vaša djeca isele, imat ćete spremnu sobu za goste – i naravno, prostor za njih kad se vrate u posjet!