Pretporođajna depresija

Predporodjajna depresija

Vjerojatno ste čuli za postporođajnu depresiju (tugu koja vas ulovi nakon djetetova rođenja), no možda niste čuli za neobično čestu pretporođajnu depresiju.

Trudnoća, posebno planirana i željena, vrijeme je radosti. No današnji stručnjaci smatraju da mnogo više žena pada u depresiju tijekom trudnoće nego nakon djetetova rođenja. Istraživanja objavljena u Britanskome medicinskome časopisu (British Medical Journal) dokazuje da je za trudnoće tri od 20 žena patilo od depresivnih poremećaja. Najgori je 32. tjedan. Nasreću, depresija u velikoj većini nestaje čim se dijete rodi i čini se kako žene koje pate od pretporođajne depresije neće patiti od postporođajne.

Neraspoloženost i depresija nisu isto. Trudnoća je razdoblje brojnih trauma: hormoni vam divljaju i fluktuiraju, organi su vam pritiješnjeni i cijelo vaše tijelo se fizički i mentalno napreže. S obzirom na to da se žena mora nositi sa svime time, i nije čudo što tijekom trudnoće s vremena na vrijeme bude vrlo neraspoložena. No je li to baš depresija?

Ne, to nije depresija. Nagle promjene raspoloženja, pa čak i kratka razdoblja kad vas uhvati tuga nisu depresija. Depresija je konstantno i kronično mračno raspoloženje. Znat ćete da patite od pretporođajne depresije događa li vam se sljedeće; suviše ste razdražljivi, ljutiti ili osjetljivi; skloni ste napadajima plača; povlačite se u sebe, daleko od prijatelja i obitelji; u težim slučajevima razmišljate o tome da nanesete zlo sebi ili djetetu; u većini slučajeva žene se prestaju brinuti o sebi.

Najvažnije je prepoznati simptome i potražiti pomoć. Iako nije moguće sa sigurnošću tvrditi tko će oboljeti od pretporođajne depresije, a tko neće, određeni čimbenici žene čine sklonijima toj bolesti. Pripazite na simptome i čim otkrijete da vas hvata depresija, razgovarajte s kime, no nemojte postati paranoični.

Isto tako, pustite si glazbu koju povezujete s čime radosnim. Odaberite kakvu glazbu i slušajte je tiho, zamišljajući kako svi vaši strahovi i brige izlaze iz vas preko ručnih i nožnih prstiju. Usredotočite se na čudo života u sebi. Prenesite pozitivne osjećaje djetetu i zamislite da ono vama vraća iste takve osjećaje. Glazbu pohranite na MP3 uređaju i nosite je sa sobom. Slušajte je kad god ste tužni. Ubrzo će ta glazba brzo moći popraviti vaše raspoloženje.

Autor: S. G., Foto: Monkey Business Images/Shutterstock