Pomoć kod proljeva

pomoć kod proljeva

Proljev je znak da se tijelo bori protiv nečega što je uzrokovalo iritaciju unutar organizma, odnosno grčeve u crijevima. Dobro je znati koja je najbolja pomoć kod proljeva kako bi lakše izdržali neugodu u crijevima i bolne grčeve. Mnogo je razloga zbog čega dolazi do proljeva.

Proljev se može pojaviti kao reakcija na određenu bakteriju ili virus, zbog unosa određene hrane ili zbog intolerancije na određene lijekove, a ne treba zaboraviti i na stresne situacije koje su u brojnim slučajevima okidač za poremećaj probavnog sustava.

Liječnici ne propisuju lijekove kada je u pitanju proljev jer on obično nestaje nakon nekoliko dana, osim ako se ne radi o simptomu ozbiljnije bolesti zbog čega se pacijent upućuje na daljnje pretrage.

Kako je proljev znak obrane organizma potrebno je izdržati tih nekoliko dana kako bi se organizam riješio onog što mu je štetilo. Dok imate probavne smetnje možete si pomoći biljnim čajevima koji će pomoći ublažiti grčeve. Važno je paziti da ne dehidrirate pa uz čajeve možete piti i vodu. Potrebno je pronaći način kako u organizam unijeti dovoljno tekućine.

Najbolja pomoć kod proljeva je da se odlučite za prehranu kod proljeva koja neće dodatno iziritirati vaša crijeva i uzrokovati bol u želucu. Doktori na početku savjetuju pileću i pureću juhu, znači najviše tekuće hrane, a kasnije se možete prebaciti na banane, jabuke i smeđu rižu.

Dok imate probavnih smetnji trebali bi izbjegavati gazirana pića te namirnice poput tjestenine, kruha i krumpira. Za to vrijeme bolje je suzdržati se od masne hrane i svega što bi moglo dodatno nadražiti crijeva i produžiti liječenje.

Ako proljev traje duže od tri dana i samo ga vi imate od svih članova obitelji, trebali bi otići kod liječnika kako bi utvrdio što uzrokuje probavne smetnje jer u pitanju bi mogla biti ozbiljna bolest zbog čega s liječenjem treba početi što prije.

Kako bi se u velikom broju slučajeva osigurali da ne dobijete proljev možete pripaziti na higijenu ruku kao i namirnica koje spremate. Koliko je važno redovito prati ruke tako treba paziti i da dobro operete namirnice koje ćete koristiti u kuhanju, a pogotovo povrće za salatu koje neće proći termički proces. Vodite računa o svom zdravlju.

Autor: S.Š., Foto: rangizzz/Shutterstock