Bol ispod pazuha

bol ispod pazuha

Jeste li ikada osjetili bol ispod pazuha? Postoji mnogo razloga zašto se javlja bol, a od bezopasnih kao što je istegnuće mišića moguće je da bol bude posljedica opasne bolesti kao što je rak. Zbog toga je važno reagirati na vrijeme kako bi se što prije otkrio uzrok boli.

Jedan od razloga zašto se javlja bol ispod pazuha može biti i dijabetes. Bol ispod pazuha javlja se ako su pogođeni živci na tom dijelu. Ljudi mogu normalno živjeti s dijabetesom, ali važno je da se otkrije na vrijeme i da se što prije počne s terapijom.

Ispod pazuha kao i na drugim dijelovima tijela nalaze se folikuli dlake koji su skloni infekcijama, nakon što se zatvore pore zbog nakupljene količine znoja, bakterija kao i mrtvih stanica na koži. Upala može rezultirati stvaranjem uraslih dlačica kao crvenila i svrbeži zbog čega će doći do boli na tom području.

Bol ispod pazuha može se javiti kao posljedica depilacije. Učestalim uklanjanjem dlačica s tog područja dolazi do sušenja kože te boli. Kako bi izbjegli neugodan osjećaj nakon depilacije potrebno je pričekati kratko vrijeme kako bi dlačice narasle i kako ne bi dodatno iziritirali kožu.

Kada nateknu limfni čvorovi bilo da se radi o djelovanju neke bakterije ili virusa, može doći do boli ispod pazuha. Nažalost oticanje limfnih čvorova može se javiti zbog autoimune bolesti ili raka. Osjetite li kako su vam čvorovi natečeni otiđite kod liječnika kako bi utvrdili radi li se o nečemu što treba domah početi liječiti.

Istegnuće mišića javlja se obično nakon izvođenja vježbi većeg intenziteta, ne predstavlja opasno stanje i ubrzo će nestati.

Ako se ne radi o ozbiljnom i opasnom stanju, bol možete ukloniti uz pomoć masaže kao i izbjegavanjem začinjene i masne hrane koja potiče na znojenje. Kako bi ublažili bol možete na bolno mjesto staviti hladnu oblogu i držati kratko vrijeme.

Kada je potrebno otići kod liječnika? Ako osjećate trnce u rukama kao i peckanje,  slabost mišića u ruci te bol u prsima, to su sve znakovi da trebate što prije posjetiti svog liječnika koji će vas uputiti na daljnje pretrage.

Autor: S.Š., Foto: Artem Furman/Shutterstock