Otrovne biljke

Otrovna gljiva, Foto: IKO/Shutterstock

U našem podneblju neke od najčešćih otrovnih biljaka su otrovni bršljan i otrovni hrast. Ove biljke možemo prepoznati tako što njihovi otrovni listovi obično rastu u skupinama po tri. Izravnim dodirom vrlo lako nastaju kožne alergijske reakcije, koje još nazivamo i kontaktnim dermatitisom.

Otrovna gljiva, Foto: IKO/Shutterstock

Za nastanak alergijske reakcije dovoljna je i vrlo mala količina otrova, koja se nalazi na lišću. Osim gore navedenih biljaka postoje i druge biljke koje mogu uzrokovati slične reakcije – kadulja, lipa, pelin i krizantema.

Izravnim dodirom nastaje crvenilo, osip, oteklina kože, mjehurići ili jak svrbež. Vremenski period u kojem će organizam reagirati na otrov nije točno definiran, može nastupiti kroz nekoliko sati, ali i nakon dva dana. Nadraženost kože najizraženija je pet dana nakon izravnog doticaja, a uglavnom nestaje za dva tjedna. Osipi nastaju kada dolazi do kontakta s aktivnom smolastom tvari – rezinom. Ona se vrlo lako prenosi s biljke na kožu, odjeću, pa i na kućne ljubimce. Također je bitno napomenuti kako spaljivanje ovih biljaka može biti opasno, jer se udisanjem njihova dima mogu uzrokovati razne unutarnje ili vanjske reakcije.

Ukoliko dođe do alergijskih reakcija na otrovne biljke, pokušajte što prije mjesto doticaja isprati tekućom vodom. Zapamtite da nikako ne smijete otrov ispirati kupanjem u kadi, jer je na taj način moguće proširiti reakciju na ostale dijelove kože. Bez obzira na veliki svrbež koji će se pojaviti, kožu nemojte grebati, a stanje pokušajte ublažiti tuširanjem hladnom vodom. Također imajte na umu da morate oprati svu odjeću i nakit koji je bio u izravnom doticaju s biljkom.

Dođe li do snažne reakcije u kojoj su zahvaćene oči, lice ili genitalije potražite savjet liječnika. On će vam vjerojatno propisati neki antihistaminik ili kortizon. U slobodnoj prodaji možete naći razne kreme i losione koji mogu ublažiti svrbež, a možete se poslužiti i otopinom sode bikarbone. Izbjegavajte sredstva koje sadrže alkohol, jer se njima svrbež pogoršava. Kako biste u budućnosti izbjegli ovakva stanja, naučite prepoznatavti otrovne biljke.

Autor: M.T.