Savjeti za sušenje cvijeća

savjeti za sušenje cvijeća

Cvijeće treba ubrati u vrijeme kada nema padalina i izabrati biljke koje se još nisu rascvale budući da će upravo one najbolje zadržati boju. Ne savjetuje se branje izobličenih ili oštećenih cvjetova. Prije nego odlučite sušiti biljke otkrijte koji su najbolji savjeti za sušenje cvijeća.

Nije svejedno koje ćete biljke odabrati za sušenje. Tako se pokazalo da je trajno cvijeće, rane ljetne trave i hortenzije najbolje rješenje za sušenje. Postoji prirodan način sušenja i sušenje pomoću kemikalija.

Sušenje uz pomoć kemikalija

Sušenje pomoću kemikalija najbolja je metoda za one koji žele da sušeno cvijeće izgleda kao svježe. Kemikalije će pomoći ukloniti vlagu, ali će oblik i boja ostati sačuvani. Za ovakav način sušenja najbolji su tulipani, mimoza, ruže, kukurijek, jaglaci i sunovrati.

Za otporne vrste može se upotrijebiti silikonski gel, a za osjetljivo cvijeće najbolje je koristiti boraks ili stipsu. Dok je većini kemikalija potrebno između dva i tri tjedna za sušenje cvijeća, silikonski gel će osušiti cvijeće za dva do tri dana.

Svi koji odluče iskoristiti pijesak trebaju ga prvo pripremiti. Pijesak se prvo stavi u otvorenu posudu nakon čega se posuda napuni vodom, dobro promiješa i potom odlije višak vode. Spomenuti postupak treba ponoviti nekoliko puta i nakon toga rasporediti pijesak na pladnjeve kako bi se mogao osušiti na suncu.

Sredstva za sušenje cvijeća mogu se iskoristiti nekoliko puta, ali nakon svake upotrebe moraju se sušiti u zagrijanoj pećnici na temperaturi koja ne smije biti viša od 120 stupnjeva. Sušenje može trajati do sat vremena.

Sušenje cvijeća na prirodan način

Cvijeće bi se trebalo sušiti obješeno za peteljke u suhoj, dobro prozračenoj i toploj prostoriji u koju ne može prodrijeti izravna sunčeva svjetlost. Nakon što ste pronašli odgovarajući prostoriju, sa stabljike se ukloni donje lišće jer će u protivnom usporiti proces dehidracije i smežurat će se.

Prije nego što se krene s procesom sušenja na krhkim stabljikama se učvrste cvjetovi koji se potom svežu u manje kitice, a sve kako bi se stabljike mogle dobro osušiti.

Ako želite cvjetove staviti na žicu potrebno je prvo ukloniti stabljike te odrezati komad tanke žice i na jednom kraju oblikovati malu kuku. Ravan kraj žice potom se gurne u vanjski pršljen listova (čaška) za koji se zakači kuka. Nakon što se cvijet osušio žicu treba povezati s grančicom.

Autor: S.Š., Foto: Elnur/Shutterstock