Čaj od komorača

točenje čaja

Aromatična biljka komorač se najčešće koristi u ljekovite i kulinarske svrhe. Sjemenke komorača se često koriste kao začin u bliskoistočnim i indijskim zemljama, a imaju aromu kao anis. Derivati ove biljke su poznati po pozitivnom djelovanju na liječenje hipertenzije, povećanje proizvodnje mlijeka kod dojilja, pozitivnom djelovanju na probavu i poremećaje disanja.

Samo jedna šalica biljnog čaja od komorača obogaćuje osobu aminokiselinama i antioksidansima, željezom, fosforom, manganom, natrijem, cinkom, vitaminima A, B, C i D, kalcijem, kalijem, magnezijem, molibdenom i sumporom.

Najveća zdravstvena prednost čaja od komorača je dobar utjecaj na probavu. Eterično ulje koje se nalazi u komoraču sadrži estrogen koji je odgovoran za ublažavanje štucanja, grčenje mišića i lakšu probavu.

Njegova aromatična svojstva su odlična za liječenje želučanih grčeva, nadutosti i proljeva. Komorač smanjuje stupanj kiselosti u crijevima i želucu, a u isto vrijeme pomaže kod liječenja mučnine i grčeva te oslobađanje crijeva od bakterija i nametnika. Odličan je i za grčeve kod beba.

Čaj od komorača je diuretik koji pomaže kod detoksikacije organizma, a štiti jetru od oštećenja alkoholom i povećava zdrav protok urina. Pomaže i kod liječenja žutice, a zbog čišćenja krvi sprječava bubrežni kamenac i poboljšava funkciju bubrega.

Osobe koje se redovito čiste uz pomoć ovog čaja mogu poboljšati zdravlje zglobova i smanjiti rizik od gihta i artritisa. Komorač smanjuje zadržavanje vode u tijelu što omogućava brže sagorijevanje viška masti, ubrzava rad metabolizma i pomaže kod rješavanja celulita. Poznat je i po regulaciji apetita.

Moguće su i nuspojave čaja od komorača, a javljaju se ako osoba uzima lijekove, ako je alergična na celer ili mrkvu te ako je osoba sklona krvnim ugrušcima.

Čaj od komorača se može pripremiti od gomolja, sjemenki ili svježih listova komorača, a potrebno ga je popiti tri puta na dan, najbolje iza obroka.

Čaj od gomolja komorača se radi tako da se gomolj komorača očisti i nasjecka na sitne komade koji se stave u cjedilo i preliju kipućom vodom. Gomolj se ostavlja da odstoji 20-ak minuta, nakon čega se cjedilo ukloni i doda još malo tople vode.

Čaj od sjemenki komorača se priprema tako da se zgnječi jedna žličica sjemenki, koje se stavljaju u cjedilo i prelijevaju kipućom vodom. Ostavlja se da odstoje oko 10-ak minuta nakon čega se dodaje još vode.

Čaj od svježih listova komorača se radi tako da se odreže zeleno i svježe lišće s gomolja, nakon čega ga je potrebno dobro isprati. U kipuću vodu se dodaje lišće i ostavlja se da odstoji 20-ak minuta.

Autor: A.Z., Foto: Wiro.Klyngz/Shutterstock