Balkonsko cvijeće

balkonsko cvijeće

Na balkonu se može uzgajati začinsko bilje, povrće i sve vrste biljaka. Naravno da u prirodi biljke nesumnjivo bolje uspijevaju, ali uz malo znanja o uzgoju i vi možete imati balkon pun predivnih biljaka. Ako ste donijeli odluku o ukrašavanju balkona biljkama prvo na što trebate obratiti pažnju je odabir biljaka. Hoće li to biti viseće biljke ili niske biljke zbijenog rasta. Ako se odlučite za viseće biljke u obzir trebate uzeti da će vam biti potrebni i oslonci za penjanje biljke.

Prilikom odabira biljaka za balkon pažnju trebate obratiti prvenstveno na položaj balkona i njegovu orijentaciju.

Koliko je biljci potrebno zalijevanja ovisi o položaju sandučića ili teglice za cvijeće te o samoj biljci. Što ima više biljaka u teglici to je zalijevanje češće potrebno. Prilikom zalijevanja ne smije se koristiti hladna voda, kao niti voda koja je direktno izašla iz vodovoda. Voda za zalijevanje cvijeća treba biti odstajala i malo zagrijana na suncu.

Ako želite da vam biljke bujno cvjetaju potrebno ih je prihranjivati uz pomoć tekućeg gnojiva koje je bogato fosforom. Tekuće gnojivo treba dodavati biljci svakih 10-ak dana, te ga stavljati direktno na vlažnu zemlju nakon zalijevanja biljke.

Cvijeće koje podnosi jako sunce je Mirisna kunica, Dragoljub, Petunija, Ljetni zvjezdan, Pustinjska ruža i Sanvitalija.

Mirisna kunica treba puno sunca, a kada naraste na oko 20 centimetara potrebno ju je skratiti kako bi rasla u širinu.

Dragoljub može rasti i u sjeni i na suncu koje jako voli, a tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja zahtijeva vlažnu zemlju. Potrebno mu je prihranjivanje svaka dva tjedna.

Petunija zahtijeva obilno zalijevanje, a najbolje ju je saditi u mješavini supstrata za treset i lončanice kako bi se zadržavala voda. Potrebno ju je zaštititi od vjetra i postaviti ju na sunčano mjesto.

Ljetni zvjezdan zahtijeva pažljivo zalijevanje jer mu tlo nikada ne smije biti suho. Prihranjivanje mu je potrebno jednom mjesečno, a najbolje mu odgovara prozračna i humusna zemlja. Staviti ga treba na dobro osunčano mjesto.

Pustinjska ruža ne voli hladan zrak, a voli topla i sunčana mjesta. Potrebno joj je redovito zalijevanje, ali tek kada zemlja bude u potpunosti suha. U jesen ju je potrebno jednom zalijevati, kako ne bi uvenula.

Sanvitalija zahtijeva potpuno sunčano mjesto i ne smeta joj vjetar. Pogodna je za sadnju na balkonima, a gnojenje joj je potrebno minimalno jednom u mjesec dana.

Autor: A.Z., Foto: Berislav Kovacevic/Shutterstock