Otrovne biljke u našoj blizini

Ricinus, Foto: Pellaea/Flickr

Koliko god priroda bila lijepa ona isto tako može biti i smrtonosna. Naime prema mišljenju vodećih botaničara i ostalih iz struke pokazalo se da u našoj blizini postoje zaista otrovne biljke, a da toga nismo ni svjesni.

One mogu izgledati privlačno, ali nemojmo se zavaravati. U svijetu danas postoji toliko opasnih biljki koje su čak oduzele velik broj života. Kako u svemu u životu tako je i ovdje bitno informirati se o onome što bi nam na neki način moglo naškoditi.

Mislimo kako bi bilo najbolje da se koncentriramo na one biljke koje rastu u našem podneblju i koje su nam praktički pred nosom. Malo smo si dali truda i odlučili istražiti koje to opasnosti skriva naša priroda koja nas okružuje.

Šišmiš poznatiji kao grm kojeg mnogi vole imati u svom vrtu predstavlja pravu opasnost. Naime pokazalo se da je cijela biljka otrovna i svi oni koji ipak žele posaditi taj grm zbog svog zanimljivog izgleda morali bi koristiti rukavice. Vjerujemo kako velik dio vas to nije znao.

Krumpir koliko god da je dobar kao namirnica, treba znati kako se njegovi nezreli plodovi smatraju opasnim. Naravno da se to više ne odnosi na fazu kada je krumpir spreman za distribuciju. Upozorenje se upućuje svima onima koji se vole baviti tim aktivnostima.

Ricinus se smatra najopasnijom biljkom. To je ukrasni grm koji ima otrov u cijelom svom obliku, a potrebno je znati kako mala količina sjemenki tog grma može itekako biti smrtonosna za djecu.

Bršljan nije nikakva nepoznanica. Već od malih nogu znamo da se ne radi o bezazlenoj biljci i da moramo biti oprezni. Tu se posebno opasnim smatraju plodovi starije biljke koji u slučaju konzumacije mogu dovesti do otežanog disanja.

Mlječika je korovna vrsta biljke čiji mliječni sok može dovesti do nadražaja kože i sluznice oka. U tom slučaju nikako nemojte čekati nego se odmah zaputite svom liječniku koji će znati što treba napraviti.

Autor: S.Š. Foto: Pellaea/Flickr