Savjeti za rezano cvijeće

rezano cvijeće

Sigurno je lijep osjećaj kada dobijete cvijeće. Koliko zadovoljstva pruža onome tko je primio cvijeće, isto tako čini sretnim i osobu koja je odlučila malim znakom pažnje usrećiti partnera, prijatelja ili člana obitelji. Rezano cvijeće treba znati tretirati, pa je dobro poznavati savjete koji će pomoći da cvijeće što dulje ostane svježe.

Koji su najbolji savjeti za rezano cvijeće? Odlučite li ubrati cvijeće u vrtu to treba učiniti ujutro ili navečer jer će cvjetovi ubrani za vrijeme kada je sunce najjače brže uvenuti kao i oni ubrani za vrijeme jake kiše.

Nije dobro kupovati cvijeće ponedjeljkom jer se vjerojatno radi o cvijeću preostalom od nedjelje. Bilo bi dobro izabrati cvijeće koje je još uvijek u pupoljku (jer to znači da su kratko vrijeme proveli u cvjećarnici) te provjeriti jesu li stabljike svježe.

Ne treba kupovati cvijeće sa sluzavim i tamnim stabljikama te laticama na kojima nema sjaja, jer je takvo cvijeće previše boravilo u cvjećarnici.

Bez obzira što cvijeće lijepo izgleda dok je zamotano u celofan to ne znači da je takvo zamatanje dobro za bilo koji cvijet. Poznato je da celofan uzrokuje dehidraciju cvijeća i tako mu skraćuje životni vijek. Najbolje je zamoliti cvjećarku da zamota buket u papir.

Prilikom kupnje cvijeća prvo što treba učiniti je podrezati stabljike jer je moguće da su se osušile. Rezanjem ćete omogućiti cvijeću da upije potrebnu količinu vode. Jeste li znali da u Japanu postoji običaj da se cvjetne stabljike režu pod vodom, a sve kako bi spriječili da mjehurići zraka zatvore stabljiku te onemoguće dotok vode u cvjetnu glavicu?

Svim cvjetovima (osim ružama) koji imaju drvenaste stabljike koristit će ako se krajevi stabljika malo natuku. Treba ukloniti sve listove koji se kada ih stavite u vazu nalaze pod vodom. Ako to ne učinite oni će istrunuti i cvijeće će brzo uvenuti.

Cvijeće koje ima kratke stabljike trajat će duže ako se umjesto u vazu s vodom stave u posudu gdje se nalazi mokri pijesak.

Kada ste stavili cvijeće u vazu, vodu treba mijenjati svaki dan, a ako to nije moguće, u vodu se može staviti bakreni novčić ili manji komad drvenog ugljena.

Uvenulo cvijeće u vazi može još jednom lijepo izgledati, ali samo ako se stavi u plastičnu vrećicu gdje se nalazi nekoliko kriški jabuka.

Želite li sačuvati barem jedan cvijet i to je moguće. Potrebno ga je staviti u bocu ili staklenku u kojoj se nalazi medicinski alkohol. Nakon toga treba zatvoriti bocu.

Autor: S.Š., Foto: sarsmis/Shutterstock