Osnove Twittera, mreže za starije

Twitter, Foto: Annette Shaff/Shutterstock

Među mnogim društevnim mrežama koje su se pojavile u posljednje vrijeme, jedna od jačih je sigurno Twitter. Nastao je 2006. godine, a autor mu je Jack Dorsey. Funkcionira po principu objavljivanja kratkih statusa ili mikroblogova koji mogu sadržavati do 140 znakova.

Čim je izašao na tržište, Twitter je postao megapopularan. Danas je ovoj društvenoj mreži prisutno oko 500 milijuna aktivnih korisnika.

Cijela zamisao je nastala u američkoj kompaniji Odeo u kojoj je radio i Jack Dorsey. Prvenstveno je aplikacija bila zamišljena da koristi samo zaposlenicima tvrtke. Nakon probnog perioda unutar par odijela, proširio se na cijelo tržište, a kasnije izašao na tržište. veliku je popularnost Twitter stekao i na Konferenciji South by Southwest Interactive koja je održana 2007. godine. Poznato je kako je ova društvena mreža bila među glavnim komunikacijskim kanalima u stvaranju Arapskog proljeća.

Sam proces komunikacije putem Twittera je jednostavan, a sastoji se o manjih statusa Tweetova. korisnici mogu slati poruke preko Twitter internet stranice, preko mobilnih aplikacija ili putem SMS servisa. Svaki se korisnik može pridružiti nekom drugom korisniku i na taj način postati njegov “sljedbenik”. također postoji opcija da na svoj profil stavite broj mobitela na kojeg će vam dolaziti poruke poslane preko Twittera.

One poruke, rečenice ili tekst do 140 znakova koji ima bolju čitanost i veći popularnost od ostalih se nazivaju trending topics. Ovakvi su postovi popularni bilo zbog svog autora koji je sam po sebi popularan, bilo zbog toga što govore o nekoj temi koja je trenutno aktualna.

Neka su istraživanja pokazala kako je Twitter 2010. godine bio jedna od deset najposjećenijih web stranica na svijetu, dok su ga 2009. godine proglasili najbržerastućom web stranicom na svijetu. Također se pokazalo kako Twitter, za razliku od Facebooka, koristi uglavnom starije svjetsko stanovništvo, manje od 15% korisnika Twittera su u dobi između 13-17 godina.

Autor: M.T., Foto: Annette Shaff/Shutterstock