Odgoj ženske djece

dijete puše maslačak

Djevojčice se u mnogo čemu razlikuju od dječaka, pa se tako i odgoj i odnos roditelja prema njima u mnogo čemu razlikuje. Prilikom odgajanja jedne djevojčice trebate pripaziti na svoj rječnik i riječi koje joj izgovarate. Važno je da budete čvrsti u odgoju, ali i istovremeno odlučni i nježni.

Prilikom odgajanja djevojčice nastojte održati ravnotežu u odgoju, te joj usadite važne životne lekcije i vrijednosti. Naučite ju kako da bude puna samopouzdanja, te kako da ima vjeru u sebe.

Prilikom odgoja djevojčice postoje riječi koje, osim što ju mogu povrijediti, mogu loše utjecati na nju, što znači da joj mogu ostati trajne rane za cijeli život. Kako bi to izbjegli, pazite da joj ne izgovarate sljedeće rečenice.

Nikada nemojte podcjenjivati snove i nade svoje djevojčice. Kada god vam povjeri svoje snove, vaša djevojčica pokazuje koliko ima povjerenja u vas, a na vam je da to i opravdate. Pomozite svome djetetu da ostvari svoje snove, te joj pokažite kojim putem treba krenuti kako bi ih ostvarila. Nikada nemojte govoriti da ima vremena kako bi ih ostvarila, te nemojte napraviti da sumnja u samu sebe. Izbjegavajte rečenice poput onih da je još premala za nešto.

Koliko god vi htjele osloboditi svoje dijete nekih odgovornosti i problema, vi ne smijete rješavati probleme djeteta umjesto njega. Pustite svoje dijete da piše domaću zadaću, neka posprema svoju sobu, itd. Samo na ovaj način vaše dijete može postati odgovorna osoba kada odraste, te osoba koja može biti samostalna.

Ako vaše dijete želi nešto isprobati, pustite ga da proba! Nikada nemojte svome djetetu govoriti da troši vrijeme bez veze ili da je nešto što želi glupost. Koliko god vi znali kako će ta situacija završiti, morate pustiti svoje dijete da proba i da se uči na svojim greškama. Vi ste tu da pomognete svome djetetu da radi što želi, te da ostvari svoje snove.

Autor: A.Z., Foto: BestPhotoByMonikaGniot/Shutterstock