Nimfa, živahna i glasna kukmasta papigica

Nimfa, Foto: Edoma/Shutterstock

Nimfa (lat. Nymphicus hollandicus) je najmanja papigica iz velike porodice kakadua. Danas je nimfa jedini predstavnik roda Nymphicus, a do nedavno se smatrala ćubastim papagajem ili malenim kakaduom.

Nimfa je prepoznatljiva po uspravnoj kukmi koja ukazuje kakvog je jedinka raspoloženja. Kukma je Uspravna kada je nimfa uplašena ili uzbuđena, lagano nakrivljena kada je opuštena, a spuštena je kada je nimfa agresivna ili kada se osjeća ugroženom. Kukma je spuštena ali viri prema van kada nimfa pokušava izgledati primamljivo. Za razliku od drugih predstavnika porodice kakadua, nimfa ima dugi rep koji čine gotovo pola dužine tijela ove ptice. Dužina tijela joj iznosi 3o do 33 cm, što ju čini najmanjim predstavnikom kakadua.

Zemlja porijekla nimfe je Australija gdje naseljavaju suha ili polusuha područja, koja su smještena u blizini izvora vode. Ova nomadska ptica se seli na mjesta gdje ima vode i hrane. U prirodi ih se najčešće može vidjeti u parovima ili jatima. Ponekad ih se skupi na stotine oko jednog pojilišta. Ponekad su štetočine, jer znaju uništiti velike površine usjeva. Nimfa je jedina vrsta kakadua koja svoj prvi podmladak može imati već na kraju prve godine života.

Nimfa je, uz tigricu, najviše uzgajana australska papiga. Prirodna boja tijela joj je tamnosiva, na glavi ima kukmu, a perje oko ušnih otvora joj je narančste boje. Mužjakovo lice, čelo i prednje perje u kukmi su žarkožute boje. Unutarnji dio repa i podrepak su crno obojeni, a mala letna pera su bijela. Ženka ima sivožutu glavu. Vanjski rub u krilu je bijele boje, a donja strana repa ima sivobijele pruge boje mramora. Siva boja je kod ženke svjetlije nijanse, ali to nije pravilo. Mladi ptiči su zagasitijih boja. Sva gore navedena spolna obilježja nisu 100 % sigurna. Jedini način sigurnog utvrđivanja spola jest palpacija zdjelične kosti. Razmak između kostiju zdjelice je kod ženki veči, iz razloga što na taj način lakše snesu jaja.

Za uzgoj nimfi najbolje su krletke dimenzija 2 x 1 x 2 metra, zaštićene od hladnoće i propuha. Ako ih se uzgaja u grupnim kavezima, tada im je potrebna površina od 1,5 kvadratnog metra po paru. U zajedničkim volijerama mogu se držati s papigama tigricama, neophemama i australskim zebicama.

Nakon navršene godine dana starosti, nimfe postaju spolno zrele. Razmnožavaju se tijekom cijele godine uz uvjet da temperatura u prostoriji za uzgoj uvijek iznosi više od 15 stupnjeva Celzijevih. Za gnijezdo je najbolje napraviti kućicu od drvenog sanduka ili šperploče, s okruglim otvorom promjera 8 cm. U takvo gnijezdo ženka snese 4-5 jaja. Inkubacija traje 18 do 19 dana, a u večini slučajeva za jaja, i poslije za mladunce, brine ženka. Mladi napuštaju gnijezdo u starosti od oko 20 dana.

Kao kućni ljubimci nimfe se relativno i lako pripitome. Uzgajivači ih od milja zovu “pernatim mačkama” jer se obožavaju maziti po glavi. Nimfe se može naučiti da oponašaju dvadesetak riječi. Fućkanje im je jako zabavno, što nakon nekog vremena vlasniku može postati jako iritantno i naporno. Može ih se naučiti vrlo zahtjevnim i dugim melodijama.

Ukoliko želite nabaviti veselu i glasnu papigicu, nimfa je idealan izbor za vas.

Autor: M.T., Foto: Edoma/Shutterstock