Njemački ovčar, “vučjak” urođene snage, inteligencije i okretnosti

Vučjak i djevojčica, Foto: Jagodka/Shutterstock

Njemački ovčar pasmina je domaćih pasa stvorena selekcijom, i to prvenstveno u svrhu čuvanja ovaca. Njemački ovčar je pasmina pasa iz FCI skupine 1 (pastirski psi i psi goniči stoke). Čest je kućni ljubimac i jedna od najraširenijih pasmina pasa. Puno se koristi za potrebe vojske i policije, u traganju za drogom i kriminalcima. Koristi se i kao vodić slijepih osoba.

Njemački ovčar je stvoren selekcijom sa starom njemačkom pasminom psa Hofwachtera. Prvi službeni dokumenti ukazuju da se je 1704. god. pojavio na dvoru kralja Leopolda l. Konačan oblik dugogodišnje selekcije ova pasmina može zahvaliti gospodinu Mens Emil Frederic von Stephantizu. Godine 1899. godine osnovano je prvo Društvo njemačkih ovčara, koje je imao više od 30 000 članova diljem svijeta. Njemački ovčar je poslušan, odan, hrabar i inteligentan pas. Branit će svog vlasnika i kuću do smrti ukoliko se nađe u opasnoj situaciji.

Njemački ovčar je snažan i mišičav pas. Specifične je građe tijela koja mu omogučuje dugotrajan i brz kas. Idealna visina u grebenu iznosi između 60 i 65 cm kod mužjaka i 55 do 60 cm u kuja. Odstupanje u standardu smanjuje radnu i uzgojnu vrijednost ove pasmine. Građa kosti njemačkog ovčara je specifična; kosti su lake ali snažne. Odnos visine i dužine, kao i stav i položaj nogu usklađeni su na naćin da njemačkom ovčaru omogućuju dugačak i dugotrajan kas.

Dlaka je specifične građe i otporna je na nevrijeme. Boja dlake je crna sa smeđim, žutim do svijetlosivim oznakama, siva s tamnijim oznakama, sedlom i maskom. Male bijele oznake i išaranost na prsima i na unutrašnjim stranama nogu su dopuštene, ali su s kinološkog stajališta nepoželjne. Poddlaka je blijedo sive boje. Bijela boja poddlake nije dozvoljena.

Uzgajivači danas teže dopadljivom izgledu psa, ali ne dovode u pitanje njegovu upotrebljivost i funkciju koju je imao u prošlosti. Spolni dimorfizam treba biti jasno izražen, tj. muževnost u građi psa i ženstvenost kuje moraju biti na prvi pogled vidjivi.

Iako ih se danas može naći u punom manjem broju nego prije nekih dvadesetak godina, njemački ovčar za mnoge je bio i ostao najdraža pasmina pasa.

Autor: M.T., Foto: Jagodka/Shutterstock