Francuski buldog, inteligentni i simpatični zabavljač

Francuski buldog, Foto: Aaron Amat/Shutterstock

Francuski buldog jedna je od najpopularnijih pasmina pasa današnjice. Ova pasmina je proizvod selekcije pariških uzgajivača još krajem 19.stoljeća. U tom periodu, buldozi su bili najviše u vlasništvu mesara i kočijaša, ali su vrlo brzo svojim izgledom i karakterom osvojili aristokraciju i umjetnike tog vremena.

Prvi pasminski klub je osnovan u Parizu 1880.god., a prva registracija pasmine datira iz 1885.god., dok je prvi usvojeni standard objavljen 1889.god. kada ova pasmina postaje zvanično priznata od strane “Société Centrale Canine”.
lako su kao pasmina bili priznati već 1898. godine (prvi put bili su na izložbi 1870. godine) sporovima o njihovom porijeklu još dan danas nema kraja. Englezi još uvijek tvrde da je francuski buldog samo jedna podvrsta njihovog engleskog buldoga.

Francuski buldog je francuski varijetet britanskog buldoga, a nije isključeno da su kod stvaranja ove pasmine sudjelovali i mops i brabantski psić. Glava je četvrtasta, kratka i široka čela. Njuška je skraćena i plosnata i čini 1/6 ukupne dužine glave. Usnice su crne, mlohave i prekrivaju zube, a čeljusti su široke i snažne. Svoje velike, široke pri korijenu i na vršcima zaokružene uši drži uspravno, položene prilično visoko na lubanji i zakreće ih na svaki znak. Njegove su velike, okrugle i lagano ispupčene tamne oči neobično izražajne, obično ljubazne, ali sposobne i sijevnuti, što znači da neće rado podnositi gluposti.

Može biti težak do 14 kg i uživa u svojoj hrani, pa njegovu prehranu treba kontrolirati. Tijelo mu je zbijeno, snažno s blago zaobljenom izbočinom na leđima, a jednako kao i britanski srodnik ima kratak, nisko nošen rep koji može biti oblikovan poput vadičepa.  Prsni koš je širok, bačvast sa zaobljenim rebrima; vrat je bez podvoljka. Dlaka je kratka, priljubljena uz tijelo, sjajna i gusta.

Francuski buldog je jedna od rijetkih pasmina čije su slabine više od grebena, a to im omogućuje da se usprave kao pri skoku. Ukoliko im pružite dovoljno pažnje, neće im biti potrebni dugački izlasci. Ako je vruće, najbolje je izbjegavati kretanje zbog njihovog kratkog nosa i vrlo često otežanog disanja kod teških napora.

Često se kaže da su francuski buldozi ludi za djecom, ali to nije istina. Prije bi se moglo riječi da su djeca luda za njima. Ponekad se znaju ponašati dominantno prema drugim psima, pogotovo mužjaci. Većina ih jako voli ljudsko društvo. Šarmantan je kućni pas i ostavlja utisak da će imovinu i kuću braniti do posljednjeg daha, a jači je no što se očekuje. Psi ove pasmine su bistri i brzo uče,tako da ih je lako odgojiti. Svojim izražajnim licem pokušat će vas navesti da im popustite, ali svejedno ostanite uvijek dosljedni. Oni ne samo da su osjetljivi na ton vašega glasa, nego će primijetiti i lošu atmosferu u vašoj kući.

Francuski buldozi su inteligentni, vrlo osjećajni, ljupki psi, tolerantni su prema djeci, zaigrani,veseli, ponekad neobuzdani. Imaju jako razvijen smisao za humor, uporni su, oštri prema sebi samima, a znaju biti i svojeglavi. Francuski buldog zna biti i ljubomoran ako je pažnja gospodara usmjerena prema nečemu drugom,a ne prema njemu. Oni vole biti dio obitelji te ih nije dobro često ostavljati same.

Njegovanje ove pasmine nije teško. Povremeno ga očetkajte gumenom rukavicom i čistite mu uši (pri tome ne koristite vatene štapiće). Nokte im podrezujte i održavajte kratkima. Nabore na licu povremeno očistite posebnim losionom za tu svrhu. Zbog kratke njuške mogu imati problema s disanje, a vrlo često i hrču prilikom spavanja.

Najbolje ih je hraniti vrhunskom premium hranom bez dodataka ikakvih poslastima, jer često znaju imati problema sa želucem te s kožnim alergijskim dermatitisima uzrokovanih lošom i nekvalitetnom prehranom. Od 1995.god. prema FCI klasifikaciji spadaju u 9. FCI grupu kao psi za pratnju i razonodu. Životni vijek francuskog buldoga iznosi oko 8 godina.

Autor: M.T., Foto: Aaron Amat/Shutterstock