Kefir gljiva kao lijek

mlijeko u boci

Danas su se već mnogi susreli s blagotvornim utjecajem kefira od tibetanske gljive. Sve je više zanimanja za njegovu pripremu, nabavu kefirnih zrnaca te njegovom korištenju kod određenih bolesti. Ovaj prirodni antibiotik ima pozitivan učinak u liječenju mnogih zdravstvenih tegoba.

Kefir je mliječni napitak koji je fermentirao i ima osvježavajući kiselkasti okus. Kefirna zrnca ili kefirna kultura svojim izgledom asociraju na cvjetaču. U svom sastavu imaju bjelančevine, aminokiseline, lipide, polisaharide i imaju veliki broj mliječno-kiselih bakterija, sojev kvasac i octene bakterije koje se razmnožavaju u mlijeku.

Mnoge bolesti počinju u crijevima pa nije čudo da kefir liječi bolesti jer jako blagotvorno utječe na crijevnu floru. Kefir se također smatra kako najbolje sredstvo protiv alergija jer djeluje kao prirodni antibiotik. On smanjuje upalne bolesti kao što su artritis i reuma i pomaže brže zacijeliti tijelo. Pomaže u pravilnom korištenju nutrijenata iz hrane.

No to nije sve. Liječi i čir i gastritis, zatvor i proljev te nadutost. Osim toga, detoksicira tijelo i poboljšava funkciju jetre, pomaže kod srčanih oboljenja i oboljenja krvožilnog sustava, djeluje blagotvorno kod žučanih kamenaca te snižava krvni tlak i šećer u krvi i masnoću.

Već je odavno dokazano da kefir djeluje protiv gljivičnih oboljenja i zaustavlja rast malignih stanica. Pomaže pri gubitku prekomjerne težine jer normalizira metabolizam. Djeluje na probleme s astmom i bronhitisom i kožnih bolesti kao što je psorijaza, a i dobar je u borbi protiv depresije i nesanice.

Obzirom da je kefir prirodni probiotik, dakle hrana, možete ga konzumirati koliko god vam prija. U terapijske svrhe se kefir može piti i do jedne litre dnevno. No, na počeku konzumiranja kefira, dobro je krenuti s manjom dozom kako bi se organizam navikao pa nakon toga možete uzimati veću količinu. Kefir rapidno mijenja sastav crijevne flore. Korisne bakterije će uništiti one patogene i doći na njihovo mjesto. Zato neki ljudi isprva imaju probavne smetnje, ali one su prolazne.

Autor: S. G., Foto: Alliance/Shutterstock